Papa le ia apărarea evreilor, împotriva Societăţii Pius X

268

Episcopul Bernard Fellay, care conduce secta catolică Societatea Pius X, a declarat că evreii sunt „inamicii Bisericii", în cadrul unei emisiuni la un post de radio canadian.

Societatea Pius X a fost declarată ilegitimă de către Biserica Catolică, iar după negocierile din 2012 cu Vaticanul, în ceea ce priveşte viitorul Societăţii, Fellay spune „Cine s-a opus atunci cel mai vehement împotriva recunoaşterii de către Biserică a Societăţii? Inamicii Bisericii: evreii, masonii şi moderniştii," citează Catholic News Agency.

Conciliul Vatican II, din perioada 1962-1965, a modernizat Biserica Catolică şi este motivul pentru care Societatea Pius X s-a despărţit de Biserică şi a fost înfiinţată în 1970 ca parte a mişcării catolice tradiţionaliste, de către arhiepiscopul Marcel Lefebvre. În anul 1988 arhiepiscopul Lefevbre a fost excomunicat de Sfântul Scaun, ca urmare a hirotonirii neautorizate a patru episcopi. Cei patru episcopi și preoţii Societăţii FSSPX continuă să fie suspendaţi din funcţie din punctul de vedere al Bisericii Catolice.

Vaticanul a respins imediat remarcile anti-semite făcute de episcopul Fellay. „Este imposibil să vorbeşti despre evrei ca inamici ai Bisericii," a declarat purtătorul de cuvânt, reverendul Federico Lombardi, subliniind că poziţia Bisericii pe acest subiect este clară şi binecunoscută, scrie AP.