Revoltă și veneraţie: retrospectiva Zilelor Tineretului

30

Începute pe fundalul unor proteste, Zilele Mondiale ale Tineretului Catolic, ţinute la Madrid între 18-21 august 2011, s-au încheiat printr-o uriașă messă oficiată în aer liber, relatează Agerpres. Mesajul final al Papei, oferit celor peste 2 milioane de pelerini din 193 de ţări, a fost faptul că Iisus Christos nu poate fi urmat în afara Bisericii.

„Nu se poate separa Christos de Biserică, aşa cum nu se poate separa capul de corp," a conchis Papa.

 Gama emoţiilor declanşate încă în avanpremieră de ediţia din acest an a Zilelor Mondiale ale Tineretului Catolic a cunoscut aproape toate registrele, de la revolta laicilor contra costurilor ridicate ale vizitei Papei, până la fervoarea religioasă resimţită de tinerii care au participat duminică dimineaţa la messa oficiată de Papa Benedict al XVI-lea, în prezenţa familiei regale spaniole.

Prima parte a prezenţei de 4 zile a Papei Benedict la Madrid a fost marcată de protestele a mii de persoane indignate de costurile ridicate ale vizitei Suveranului Pontif la Madrid – estimate la aproximativ 50 de milioane de euro. „Refuzăm să plătim impozite pentru ca Papa să călătorească gratuit," a declarat o șomeră de 45 de ani. „Pelerinii au reduceri la transportul cu metroul, în restaurante. Eu nu am reduceri și nici nu am un loc de muncă," a adaugat ea.

Poliţiștii s-au străduit să împiedice protestatarii să intre în contact cu grupurile de pelerini ieșiti la plimbare. Manifestanţii au strigat „Papa este un nazist", în timp ce tinerii catolici au format o inimă cu ajutorul mâinilor, drept răspuns.

Capriciile vremii au pus la rândul lor la grea încercare abilitatea organizatorilor şi voinţa tinerilor de a participa la eveniment, relatează BBC. Madridul se confruntă cu un val de căldură toridă şi, în ciuda eforturilor autorităţilor de a preveni incidentele, sute de pelerini au leşinat şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Discursul de sâmbătă al Papei a fost, pe de altă parte, întrerupt de o furtună violentă. De sub o umbrelă, Papa a cerut mulţimii să aibă o credinţă „mai puternică decât ploaia".

Tinerii au participat într-un număr impresionant la toate manifestările din cadrul programului, care a inclus de la dezbateri şi workshop-uri până la rugăciuni colective şi meditaţie. „Prezenţa la Madrid a 1,5 milioane de tineri catolici din întreaga lume pare un semnal de regăsire a identităţii, într-o epocă în care scandalurile de pedofilie au discreditat comunitatea catolică în presa și opinia publica occidentală," comentează jurnaliștii Agenţiei Fance Presse.

În discursul final, ţinut duminică, Suveranul Pontif i-a îndemnat pe tinadevarul.es)i să nu fie cavaleri solitari, ci să lucreze 'în comuniune cu Biserica', împărtăşindu-şi credinţa şi altora. „Iisus nu poate fi urmat de unul singur. Oricine care va ceda tentaţiei de a merge pe 'cont propriu' sau de a trăi credinţa în conformitate cu mentalitatea individualistă, predominantă în societate, riscă să nu-l întâlnească niciodată pe Iisus Christos, sau să urmeze o imagine a Lui," a avertizat Papa.

El a insistat asupra faptului că tinerii catolici trebuie să-şi trăiască credinţa în cadrul Bisericii, cu preceptele ei, mergând la biserică şi spovedindu-se frecvent. „Pentru creşterea prieteniei voastre cu Christos, este fundamentală recunoaşterea importanţei participării voastre în parohii, comunităţi şi mişcări, precum şi la euharistie în fiecare duminică, primirea frecventă a iertării păcatelor, importanţa rugăciunii şi meditaţiei la cuvântul lui Dumnezeu." Papa a insistat şi asupra faptului că Biserica nu este o simplă instituţie, ca oricare alta, ci este strâns unită de Dumnezeu.

Următoarea ediţie a Zilelor Tineretului Catolic va fi gazduită de Rio de Janeiro, în 2013.

(Foto: Adevărul)