Vaticanul a decis data canonizării Papei Ioan Paul al II-lea

65

La finalul întâlnirii de ieri cu cardinalii, din Palatul Apostolic, Papa Francisc a anunţat că a decis ca data de 27 aprilie să fie data oficială a sactificării a doi dintre cei mai apreciaţi papi ai secolului al XX-lea, Papa Ioan Paul al II-lea şi Papa Ioan al XXIII-lea.

Ceremonia va avea loc în prima duminică după Paşte, atunci când Biserica Catolică serbează Duminica Mizericordiei Divine, o sărbătoare special creată de Ioan Paul al II-lea.

Dubla canonizare a celor doi foşti pontifi exprimă voinţa Papei Francisc de a menţine un echilibru între două figuri foarte diferite ale catolicismului şi de a evita apariţia în rândul credincioşilor a unui veritabil cult al personalităţii pentru Ioan Paul al II-lea. În plus, observatorii consideră că sanctificarea la aceeaşi dată a celor doi papi, unul liberal şi altul conservator, ar avea scopul de a uni comunitatea catolică.

Ce mai este special la această ceremonie este faptul că Papa Ioan al XXIII-lea va fi canonizat fără să fi existat vreo minune confirmată.