Pastorul celei mai mari congregaţii din lume, condamnat la închisoare

2558

Reverendul Cho Yong-gi, fondator și pastor emerit al bisericii Yoido, din Seul, Coreea de Sud, denumită și „mama megabisericilor", a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru deturnarea fondurilor bisericii.

De asemenea, fiul cel mai mare al lui Cho, Hee-jun, secretar general al Centrului Creștin Cultural Yeongsan și fost director al centrului media Next Media, a fost și el condamnat la trei ani de închisoare, cu executare.

Se pare că în 2002, pe când conducea un ziar afiliat Bisericii Penticostale, Hee-jun a vândut bisericii 250.000 de acţiuni ale I-Service, la o valoarea de patru ori mai mare decât valoarea pieţii, cauzând bisericii o pierdere de 12 milioane de dolari, scrie Christian Post.

Conform Gospel Herald, Cho a fost cel care e mediat tranzacţiile, pentru a-ţi ajuta fiul să recupereze o pierdere pe care o suferise în urma unor investiţii păguboase. Procurorii l-au găsit vinovat de complicitate și l-au pus să plătească amenzi în valoare de 4,6 milioane de dolari.

În timpul procesului, iniţiat de 29 dintre oficialii bisericii, în 2011, s-a descoperit și o evaziune fiscală în valoare de 3,2 milioane de dolari. Deși judecătorul era de părere că Cho (78 de ani) ar trebui pedepsit mai aspru pentru înșelarea încrederii, mai ales din postura sa de reverend, i-a dat o sentinţă mai ușoară datorită contribuţiei pozitive pe care a avut-o de-a lungul timpului asupra societăţii, scrie Yonghap News.

Cho a fondat biserica Yoido în 1958, care în prezent are mai mult de 450.000 de membri. Discipolii săi au creat însă o reţea întreagă de biserici în toată ţara, creând o congregaţie de aproximativ 1 milion de membri, în fruntea căreia se află Cho.

Citești mai multe despre asta în Secretele celei mai mari congregaţii din lume, de 1 milion de membri

Acesta este al doilea caz care scutură din temelii creștinismul destul de recent pătruns în Singapore. Doar în urmă cu doi ani, fondatorul și pastorul unei alte megabiserici din Singapore,  City Harvest Church, a fost condamnat oficial pentru fraudă, după ce a folosit 18 milioane de dolari din fondurile bisericii pentru a finanţa cariera de cântăreaţă a soţiei sale. 

Aceste lovituri de imagine dăunează grav răspândirii creștinimsului în ţările asiatice, un teritoriu greu de pătruns, din acest punct de vedere. Megabisericile îi atrag în mod speciali pe tinerii educaţi, vorbitori de engleză, care apreciază tehnologia, programele bine organizate și muzica, aceasta din urmă îmbrăcând de cele mai multe ori forma unui concert.

Însă din cauza implicaţiilor logistice care cresc odată cu dimensiunea bisericii, stilul de conducere se transformă de multe ori în managementul unei afaceri, care produce foarte mulţi bani. Iar în unele cazuri, așa cum este și cel de faţă, transformarea este completă: „În ultimii 14 ani am văzut și am făcut multe lucruri rele. Am încercat să îl conving pe pastor să se oprească, dar nu mi-a acordat atenţie. Comportamentul său nu este al unui creștin, ci mai degrabă al unui guru”, a declarat, Ha Sang-ok, care a făcut parte din grupul administrativ de două decenii.