Coșmarul bolnavilor și al gravidelor din Afganistan

84

Pentru un locuitor din Afganistant care are nevoie de îngrijire, drumul către un centru medical poate deveni ultima călătorie din viaţa sa. Lipsa accesului la serviciile medicale, sărăcia sau riscurile deplasării prin zonele de conflict sunt câteva dintre pericolele la care sunt expuși pacienţii din aceste zone, avertizează cel mai recent raport al organizaţiei Medecins Sans Frontieres (MSF).

Concluziile se bazează pe o cercetare efectuată în perioada iunie-octombrie 2013, la care au luat parte peste 800 de pacienţi din spitalele din provinciile Helmand, Kabul, Khost și Kunduz unde acţionează MSF. În ciuda eforturilor depuse de organizaţie în peste 10 ani de activitate, accesul locuitorilor din Afganistan la serviciile medicale „rămâne foarte limitat și extrem de prost adaptat pentru a satisface nevoile tot mai mari create de conflictul în curs de desfășurare", scriu experţii.

„Unul din cinci participanţi intervievaţi au avut un membru al familiei sau un prieten apropiat care a murit în ultimul an din cauza lipsei accesului la îngrijire medicală. Dintre cei care au ajuns la spitale, 40% ne-au spus că au avut parte de violenţe, puncte de control sau de hărţuire în călătoria lor", a declarat directorul general al MSF, Christopher Stokes.

Raportul prezintă mărturii cutremurătoare ale participanţilor la studiu. Ele conturează situaţia de coșmar a celor care trăiesc în acea zonă și care, în încercarea de a-și salva viaţa, ajung să și-o piardă. „Anul trecut, unul dintre fraţii mei ducea un pacient din districtul Nawzad, către spitalul Lashkar Gah. A fost o bombă îngrozitoare pe drum. Trei oameni erau în mașină — fratele meu, pacientul și o rudă a pacientului. Toţi au murit", a povestit un bărbat de 22 de ani dintr-un district al provinciei Helmand.

Pe lângă violenţă, locuitorii din Afganistan au de străbătut distanţe foarte mari pentru a ajunge la centrele medicale. „Clinicile publice sunt toate prea departe de noi, pentru că nimeni nu vrea să riște să lucreze aici", mărturisea un bărbat de 55 de ani din provicia Helmand.

Potrivit statisticilor, mai mult de jumătate dintre locuitorii din Afganistan se află la circa o oră de mers pe jos de un centru de îngrijire. O mare parte dintre afgani nu merg însă la centrele medicale din apropierea lor. De exemplu, în două provincii, majoritatea intervievaţilor au declarat că ocolesc clinicile gratuite din cauza „percepţiilor negative a calităţii și disponibilităţii de personal, tratamentelor sau serviciilor din ofertă".

La acestea se adaugă costurile ridicate ale unei călătorii către un centru medical, dar și pericolul amânării primirii îngrijirilor necesare, atât din cauza drumului lung, cât și din cauza lipsei resurselor materiale pentru a merge la doctor. Circa 60% dintre respondenţi au declarat că sunt nevoiţi să supravieţuiască cu mai puţin de un dolar pe zi de persoană, adică sub limita sărăciei.

„Pe măsură ce interesul internaţional pentru Afganistan dispare, MSF vede un conflict care încă se dezlănţuie în multe părţi ale ţării, alături de un eșec de a satisface nevoile medicale umanitare. În timp ce comunitatea internaţională caută refugiu în retorică, poporul afgan trebuie să înfrunte realitatea dură", conchide Stokes.

Afganistan este una dintre cele mai sărace regiuni din lume, în care 40% din populaţie se zbate în sărăcie, potrivit cifrelor citate de Organizaţia Oxfam. Situaţia din regiune este atât de gravă, încât unul din cinci copii nu va apuca ziua în care ar trebui să împlinească cinci ani. O mamă din opt nu va apuca să își vadă copilul, deoarece va muri în timp ce dă naștere bebelușului. Per total, aproximativ un sfert din locuitorii afgani nu au acces la serviciile medicale.