China, ameninţată de o „iarnă nucleară”

462

Săptămâna aceasta, mai multe orașe chineze au fost sufocate de ceaţă. Valorile extreme ale indexurilor de calitate a aerului au reaprins discuţiile cu privire la situaţia critică a poluării în China și i-au deteminat pe cercetători să o asemene cu o „iarnă nucleară".

Miercuri, 26 februarie, indexul de poluare a aerului era de 701 în orașul Shijiazhuang și de 517 în capitala Beijing. Cifre enorme, dacă le comparăm cu valorile considerate normale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră un index de 25 ca fiind acceptabil pentru sănătatea populaţiei, iar valorile normale se încadrează între 0 și 50. Valoarea maximă a indexului este de 500, pentru că cercetătorii au considerat imposibilă o depășire a acesteia.

Poluarea din China este atât de puternică, încât se aseamănă cu o iarnă nucleară, au avertizat cercetători chinezi. Iarna nucleară este o ipoteză a oamenilor de știinţă, care consideră că mai multe explozii nucleare pe zone extinse vor duce la blocarea luminii solare și implicit la răcirea planetei, care ar avea efecte dezastruoase asupra vieţii.

Cercetătorii au ajuns de câţiva ani la concluzia că poluarea extremă produce aceleași efecte ca o iarnă nucleară. În 1991, când Saddam Hussein a ordonat incendierea a peste 600 de puţuri de petrol în Kuweit, în cadrul Războiului din Golf, fumul a absorbit peste 70% din radiaţiile solare, iar temperatura a scăzut cu 4-6 grade faţă de cea normală. Blocarea luminii solare a împiedicat procesul de fotosinteză al plantelor, situaţie care se repetă și în China.

Deși cele două orașe, Shijiazhuang și Beijing, pot părea excepţii, nu sunt. Indexul de calitate a aerului depășește în majoritatea regiunilor din estul Chinei pragul normal, după cum arată o hartă disponibilă online aici, care înregistrează indexul de poluare a aerului în timp real. Harta arată că majoritatea orașelor din est au indexuri de peste 100, clasificate ca fiind foarte nesănătoase și riscante. În intervalul de lucru, când există activitate industrială, există mai multe orașe cu valori de peste 500.

Copiii și persoanele bolnave sunt cele mai afectate de poluarea extremă. La sfârșitul anului trecut, cazul unei fetiţe de 8 ani, bolnavă de cancer pulmonar, a adus din nou în discuţie efectul dezastruos asupra sănătăţii populaţiei. Verificarea indexului de calitate a aerului este un ritual zilnic al locuitorilor din orașele industriale chineze. Părinţii află astfel dacă își duc copiii la școală, pentru că în cazul unor valori de peste 500 ale indexului școlile sunt închise. Profesorii, de asemenea, verifică indexul înainte de a decide să lase copiii în pauză, notează Financial Times.

Deși efectele se întind și asupra economiei, din cauza zilelor libere, a întreruperii traficului aerian sau a autostrăzilor închise, guvernul chinez nu a luat suficente măsuri pentru a contracara efectele sau pentru a stopa poluarea. Dacă cercetătorii au dreptate, în curând și agricultura chineză va avea de suferit. Până la măsuri concrete, asupra cărora populaţia nu are nicio putere din păcate, tot ce le rămâne de făcut chinezilor din aceste orașe e să folosească în permanenţă măști și să evite cât mai mult activităţile în exterior.