Pat Robertson a strâns milioane de dolari „pentru o misiune inexistentă”

25

Pat Robertson este un nume care ar fi putut fi asociat cu un proiect evanghelistic de succes, dacă cel care îl poartă nu ar fi fost mai des în centrul atenţiei din cauza afirmaţiilor sale scandaloase și, mai nou, din cauza corupţiei, susţinute de dovezi.

Un documentar al organizaţiei Mission Congo, citat de presa internaţională, a dezvăluit cum cunoscutul teleevanghelist Pat Robertson a deturnat fonduri uriașe destinate misiunii umanitare în Rwanda, către o afacere personală de minerit pentru exploatarea diamantelor și o fermă falimentară, ambele în Africa. 

Deși Robertson continuă și azi să solicite donaţii pentru misiunea medicală și socială în Africa, mai mulţi membri ai unor organizaţii de ajutorare din aceeași regiune spun fie că implicarea organizaţiei lui Robertson este mult mai mică decât în reclamele pentru strângerea de fonduri, fie că este inoportună, cum este cazul unei livrări uriașe de paracetamol într-o zonă afectată de holeră. Acuzaţiile aduse de documentarul Mission Congo au convins autorităţile din statul Virginia, unde activează Robertson, să demareze o investigaţie. Raportul care a rezultat a arătat discrepanţe majore între discursul televizat și situaţia din teren. Cu toate acestea, organele abilitate nu au luat măsuri legale împotriva teleevanghelistului, calificând reclama mincinoasă drept „o pată" în misiunea lui Robertson. Jurnaliștii The Guardian, care au relatat evenimentele spun însă că Robertson ar avea conexiuni politice puternice (ca urmare a sprijinului financiar pe care l-a acordat acestora de-a lungul timpului) și că, din acest motiv, s-ar bucura de protecţie legală. Același Pat Robertson a făcut recent obiectul ironiei și dezgustului jurnaliștilor americani, când a acuzat că homosexualii din LA infectează cu HIV  oamenii cărora le strâng mâna, fiindcă poartă inele dotate cu o lamă.