Perdeaua de fum – Poţi şi merită să vezi dincolo de ea

128

Consumul de tutun este în creştere în rândul tinerilor europeni, deşi, la nivelul persoanelor adulte s-a înregistrat o scădere începând cu anul 1995. Campaniile sociale pentru prevenirea fumatului au avut efecte care nu pot să fie trecute cu vederea. Ce rămâne de făcut mai departe?

Alina Kartman scrie în ediţia lunii mai, a revistei Semnele timpului, despre „Perdeaua de fum", respectiv despre campaniile publicitare ale marilor companii producătoare de tutun şi despre contraofensiva venită din spaţiul public, pentru conştientizarea publicului de orice vârstă cu privire la riscurile pe care le implică viciul fumatului. Publicat în rubrica de Actualitate, articolul le oferă cititorilor motive pentru care ar merita să renunţe la fumat.

„Cât să crezi din ceea ce citeşti?" este întrebarea de la care porneşte editorialul lui Norel Iacob. Într-o lume saturată de informaţie şi de ştiri, se simte nevoia autenticităţii: nu doar a difuzorului de informaţie, ci şi a celui care o receptează.

„Spărgătorii de coduri" este titlul unui articol care investighează profeţiile americanului Harold Camping despre sfârşitul lumii în data de 21 mai. Marius Necula face un pas mai departe de predicţiile lui Camping, creionând contextul mai larg în care poate să fie integrat acest "profet modern". Are Biblia un cod secret prin care sunt comunicate mesaje divine? Ce este tehnica secvenţei literelor echidistante? Sunt câteva dintre întrebările pentru care se caută răspuns.

Sub titlul „Sunetul adolescenţei", Norel Iacob le oferă părinţilor un ghid despre cum să audă la timp şi să înţeleagă acest sunet. Articolul oferă perspective interesante privind corelaţiile dintre muzica ascultată de adolescenţi şi aspecte precum debutul vieţii sexuale, consumul de droguri, consumul de alcool şi manifestările violente. Părinţilor le sunt oferite soluţii pentru a-i putea să îşi ajute copiii adolescenţi să traverseze cu succes anii unei vârste tumultuoase.

Rubrica de Perspective debutează cu articolul „Extremismul religios şi întoarcerea celuilalt obraz (sau pumn)". Pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu şi al controverselor create de arderea Coranului şi de moartea unui român ca urmare a acestui gest, Christian Sălcianu analizează problema fundamentalismului religios. Cum se împacă o convingere despre adevărul absolut cu ideea de toleranţă? Are societatea contemporană răspunsuri pentru extremismul fundamentat religios? Cititorii interesaţi vor găsi răspunsul în acest articol.

Există tot mai multe evidenţe ale proliferării egoismului în societate. Dar când ideea iubirii de sine este argumentată cu texte biblice şi susţinută chiar şi de persoane din lumea teologică, problema se complică. Tradiţional, creştinismul susţinea că iubirea de sine este un păcat. Florin Bică porneşte în căutarea unui răspuns la întrebarea „Ce a vrut să spună Iisus prin porunca de a-l iubi pe aproapele tău ca pe tine însuţi?", în articolul „Narcisismul – Legenda a evadat din mitologie".

„Diferenţa n-o face indiferenţa" aduce în atenţia cititorilor o problemă spinoasă a societăţii româneşti: copiii abandonaţi de părinţi. Ecaterina Didiţel face o scurtă radiografie a fenomenului în România, punctând cauzele şi consecinţele abandonului. Cititorii pot afla din articol riscurile implicate de ignorarea orfanilor, dar şi o serie de soluţii viabile, care nu implică doar autorităţile statului, ci pe oricine.

Profesorul Richard Choi, de la Andrews University, a acordat revistei Semnele timpului un interviu despre cei care preferă concubinajul în locul căsătoriei legale. „Când locuieşti cu cineva fără a fi căsătoriţi, nu ai cu adevărat o familie", susţine profesorul Choi. Care sunt argumentele sale în favoarea căsătoriei, puteţi afla din interviul „Oarecum căsătoriţi".

Despre „Biblia din care a citit Shakespeare" scrie Cristina Săndulache, în rubrica Ultima pagină. Ocazia aniversării a 4 secole de la publicarea ediţiei King James a Bibliei devine prilej pentru o scurtă incursiune în istoria originilor acestei traduceri a Sfintelor Scripturi.