ONU chestionează legalitatea uciderii lui Osama

24

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului a cerut Americii „o prezentare completă a faptelor în sine" cu privire la uciderea lui Osama ben Laden. În faţa unor rapoarte cu informaţii care se contrazic, oficialul ONU suspectează ilegalitatea operaţiunii.

Navi Pillay a făcut solicitarea ieri afirmând că „Organizaţia Naţiunilor Unite condamnă terorismul dar are și reguli de bază cu privire la cum ar trebui să fie desfășurate acţiunile de contra-terorism." În presă au apărut atât informaţii cu privire la modul în care a fost ucis teroristul saudit dar și cu privire la întreaga operaţiune militară clandestină.

Comentariul făcut ieri de oficialul ONU la Oslo vine la doar o zi după ce procurorul general al SUA a asigurat comitetul juridic al Senatului american că raidul asupra locaţiei lui Osama și uciderea acestuia au fost operaţiuni „legale". Eric Holder le-a prezentat ca fiind efectuate într-un „act de auto-apărare naţională". Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a susţinut și el că „nu se pune problema" ilegalităţii acestei misiuni.

Situaţia s-a născut în urma unor rapoarte cu unele informaţii care s-au contrazis de la o zi la alta. Iniţial s-a spus că în cadrul atacului a avut loc un schimb de focuri între trupele speciale americane și cei din preajma lui Osama ben Laden. Explicaţiile ulterioare au arătat că liderul terorist nu era înarmat. În schimb acesta avea alături de el, în cameră, arme automate AK-47 și Makarov. În presă au apărut chiar informaţii oferite de o fată despre care s-a spus că este fiica de 12 ani a lui Osama și care ar fi asistat la scenă. Conform acestora Osama ar fi fost capturat și abia apoi executat în faţa familiei sale.

Nici liderul Bisericii Anglicane nu este pe deplin convins de acurateţea informaţiilor, în condiţiile în care, spune el, „știu tot atât de multe date despre caz câte au apărut în presă". Dr. Rowan Williams a afirmat citat de BBC că „uciderea unui om neînarmat lasă întotdeauna un sentiment neplăcut pentru că nu pare a fi un act de dreptate." Cu toate acestea arhiepiscopul recunoaște că Osama ben Laden a fost un personaj care „s-a manifestat explicit ca un criminal de război în termenii dezastrelor produse".

O opinie militară vine să susţină justeţea actului. Fostul șef al armatei britanice generalul Lord Dannatt afirmă Osama ar fi putut fi capturat doar dacă ar fi stat cu mâinile întinse sau fără nicio haină pe el. În cazul teroriștilor oricând se poate suspecta purtarea unei veste de sinucigaș, cu explozibil. În schimb un publicist britanic acuză uciderea cu sânge rece, reiterând acuzaţia Hamas că actul a fost un „asasinat". Geoffrey Robertson, autor al cărţii „Crimes Against Humanity" spune că era de preferat ca liderul terorist să nu moară ca erou, ci de bătrâneţe în pușcărie, spulberând mitul războinicului ce moare ca erou în lupta cu inamicul.

Osama ben Laden a fost teroristul nr. 1 în atenţia FBI-ului timp de aproape 10 ani. Oficialii americani au arătat că, în cazul predării, Osama ar fi fost capturat viu, pentru că misiunea a fost una de „capturare sau eliminare". „Nu a fost niciun indiciu că ar fi avut de gând să se predea", spune procurorul Eric Holder, ca atare „uciderea lui a fost justificată."

La nivel internaţional s-a considerat întotdeauna că un proces conform legilor în vigoare este de preferat oricărei execuţii. Dacă Robertson amintește de „circul" procesului în dreptul lui Saddam Hussein, un exemplu neconcludent pentru americani este chiar situaţia celor arestaţi la Guantanamo. În cei zece ani de detenţie și procese numai în cinci cazuri s-a ajuns la un verdict, trei dintre acestea realizându-se în urma cooperării inculpaţilor cu tribunalul.