Preoţii: slujitorii lui Dumnezeu sau angajaţii oamenilor?

80

Curtea Supremă de la Londra a hotărât săptămâna trecută că Biserica Catolică poate fi trasă la răspundere pentru acţiunile preoţilor, aplicând prevederile legale care privesc relaţia angajator-angajat. Pentru victimele abuzurilor sexuale comise de clerici, această decizie înseamnă facilitarea accesului la compensaţii, scrie The Economist.

Înalta Curte de la Londra a hotărât săptămâna trecută că Biserica Catolică poate fi trasă la răspundere pentru acţiunile preoţilor, dacă se aplică prevederile legale care reglementează relaţia angajator-angajat. Pentru victimele abuzurilor sexuale comise de clerici, această decizie înseamnă facilitarea accesului la compensaţii, scrie The Economist.

Publicaţia menţionează cazul abuzului petrecut în dieceza Portsmouth în dreptul căruia Înalta Curte din Londra a decis că Biserica este responsabilă pentru acţiunile unui preot, în prezent decedat. Avocaţii au demonstrat că Biserica a învestit preotul într-o poziţie din care a putut comite abuzul sexual asupra unei minore, aflate într-o casă de copii. Judecătorii au hotărât că dieceza este direct responsabilă pentru abuzul înfăptuit și trebuie să plătească despăgubiri victimei.

Sub canonul catolic, un preot este pus în funcţie ad nutum (la poruncă, conform Dicţionarului de Adagii și Locuţiuni Juridice) și poate fi dat afară sau mutat oricând dispune Biserica. Înalta Curte nu a atacat direct această convenţie, dar a fost foarte aproape de a declara că preoţii ar trebui consideraţi angajaţi ca oricare alţii.

Unul dintre cele mai mari sindicate engleze, Unite, ar dori ca preoţii să aibă exact același drepturi ca ceilalţi angajaţi, inclusiv dreptul de a nu fi discriminaţi. Fiindcă lucrurile stau altfel în realitate, mulţi clerici homosexuali preferă să lucreze la capela unui spital, ca angajaţi ai Ministerului britanic al Sănătăţii, decât să slujească în dieceza vreunui episcop tradiţionalist, continuă jurnaliștii de la The Economist. În sprijinul acestei idei vine și un sondaj făcut în 2008 a arătat că o cincime dintre clericii angajaţi la spitale erau în relaţii intime cu parteneri de același sex.

Legile engleze anti-discriminare, precum Equality Act, au fost făcute pentru a opri astfel de discriminări, însă la alegerea clericilor, cea care se aplică este legea doctrinară catolică. Din acest motiv mulţi preoţi acuză Biserica de discrimare sexuală, iar acestea sunt doar câteva dintre cazurile în care clericii apelează la tribunale seculare pentru apărarea drepturilor și libertăţilor.

Jurisprudenţa în ceea ce privește drepturile slujitorilor bisericești evoluează repede și impredictibil, scrie The Economist. În Cornwall, o femeie pastor a dat în judecată Biserica Metodistă, sub acuzaţia de concediere nejustificată. Deși curtea a respins iniţial acuzaţia, la recurs i-a dat câștig de cauză femeii. O nouă audiere în acest caz este programată să aibă loc în zilele următoare.

Jerry Hawthorne, avocat al Bisericii Metodiste, spune că evoluţia acestui caz gravitează în jurul unei întrebări delicate: „cui a slujit femeia – omului sau lui Dumnezeu?".