Primul premiu Grawmeyer pentru o femeie musulmană

8

Pentru prima oară în istoria acordării sale, prestigiosul premiu Grawmeyer pentru Religie, acordat de Universitatea Louisville, a fost decernat unei femei musulmane cercetător, informează Religion News.

Leila Ahmed, profesor de teologie la Harvard Divinity School, este specializată în interacţiunea femeilor cu islamul. Ea urmează să primească distincţia Grawemeyer 2013 pentru cartea pe care a publicat-o în 2011: A Quiet Revolution: The Veil's Resurgence, from the Middle East to America (O revoluţie tăcută: Resurgenţa vălului, din Orientul Mijlociu în America). Cartea explorează motivul pentru care un număr tot mai mare de femei musulmane încep să poarte vălul islamic.

Ahmed (72 de ani) s-a născut şi a crescut în Egipt, mai exact în Cairo, într-o epocă în care puţine femei purtau vălul şi cu toate acestea se considerau credincioase. De aici subiectul cărţii: de ce se bucură hijab-ul de o revenire atât de puternică?

Cunoscută pentru obiceiul său de a spulbera mituri referitoare la lumea musulmană, Ahmed mărturiseşte că şi-a început cercetarea pornind de la o prejudecată proprie: credea că trebuie să existe o legătură între fundamentalism şi revenirea în forţă a hijab-ului. A fost surprinsă însă de multitudinea motivelor pentru care femeile poartă hijab.

Cele mai multe dintre ele îl folosesc ca un simbol al activismului şi pentru a-şi asuma identitatea, mai ales după evenimentele de la 11 septembrie, spune Ahmed. Alte femei speră ca, prin faptul că poartă hijab, să le impulsioneze pe ale femei să se gândească la propriul stil de îmbrăcăminte, la dreptatea socială şi la ajutorarea semenilor. Angajamentul religios rămâne şi el un motiv prioritar. „Multe femei poartă hijab-ul ca urmare a credinţei că Dumnezeu le cere acest lucru," a conchis Ahmed.