Activist chinez: „Politica privind copilul unic este păcătoasă"

20

În ajunul Zilei Internaţionale pentru Drepturile Omului, sărbătorită pe 10 decembrie, activistul chinez Chen Guangcheng a dat publicităţii un videoclip în care cataloga politica chineză a copilului unic, promovată de zeci de ani, ca fiind „păcătoasă", informează Christian Post.

„Violenţa se menţine în implementarea acestei politici. Este un păcat, deoarece viaţa este sacră, iar avorturile şi sterilizările forţate ucid viaţa", declară Chen în videoclipul produs şi tradus de organizaţia ChinaAid. De aceea, Chen solicită ajutorul comunităţii internaţionale pentru a face ceva în privinţa practicilor ce încalcă drepturile omului în China.

Chen şi-a făcut o reputaţie din apărarea drepturilor femeilor şi ale săracilor, demersuri care au făcut ca el să fie arestat la domiciliu în 2005, tocmai pentru că a criticat politica privind copilul unic. Ulterior, Chen a fost arestat şi a stat 51 de luni în închisoare, pentru ca apoi să fie, pentru a doua oară, în arest la domiciliu.

În mai 2012, Chen a atras atenţia internaţională, reuşind să evadeze din arest şi să se refugieze în New York, Statele Unite.