Protestante sau catolice – care ţări o duc mai bine?

1125

În urma unui studiu recent, dr. Sascha Becker de la Universitatea Warwick din Munchen, a ajuns la concluzia că religia ar putea fi un factor care să explice discrepanţele economice dintre nordul și sudul Europei, potrivit The Guardian.

Italia, Spania și Portugalia sunt toate ţări cu datorii foarte mari. Deasemenea sunt și ţări catolice. Pe de altă parte vecinii din nord, ţări predominant protestante, cum sunt Germania și Scandinavia, sunt încă într-o stare financiară bună. Becker a dorit să afle dacă aceasta este o simplă coincidenţă, sau dacă există o legătură între religia ţării și economia ei.

Analizând evoluţia ţărlor de la Reforma protestantă până astăzi, Becker și Ludger Woessmann, profesor de economie la Munchen, au ajuns la concluzia că religia stă în spatele diferenţei de educaţie dintre catolici și protestanţi care s-a păstrat până în ziua de azi, prin respectarea tradiţiilor și care ar putea explica într-o anumită măsură și discrepanţele economice. Mai mulţi protestanţi au studii superioare decât catolici.

Becker a refuzat să facă referiri la dezastrul economic din Grecia, ţară ortodoxă, sau la Franţa, care deși este predominant catolică are una din cele mai tari economii din Europa. „Prefer să trag concluzii doar despre lucruri care sunt susţinute de date statistice," a declarat Becker, amintind încă o dată că religia este doar unul dintre factorii care au influenţat progresul sau regresul economic al ţărilor europene.

(Foto: Dreamstime)