Revenind la biserică, în ciuda îndoielilor

767

Rubrica Faith & Blogs a portalului CNN găzduiește mărturia tulburătoare a tinerei Andrea Palpant Dilley, fiica unor misionari creștini conservatori.

Rubrica Faith & Blogs a portalului CNN găzduiește mărturia tulburătoare a tinerei Andrea Palpant Dilley, fiica unor misionari creștini conservatori.

Tânăra povestește cum, în primul an de facultate, s-a despărţit brusc de mediul religios în care crescuse, neîncrezătoare în valorile pe care părinţii ei s-au străduit să i le insufle.

„Motivele nemulţumirii mele au fost complicate," mărturisește Andrea. După toate standardele, am avut o copilărie fericită. Am crescut într-o familie de quakeri misionari în Kenya. Ulterior ne-am alăturat unei biserici prezbiteriene stabile. Eram înconjurată de creștini deștepţi și responsabili. Când am intrat în faza mea de scepticism, comunitatea mi-a făcut loc să mă lupt. Mi-au ascultat îndoielile și mi-au luat întrebările în serios," povestește tânăra. Cu toate acestea, la 23 de ani, Andrea a părăsit biserica.

„Mă săturasem de biserică," scrie ea. „Și mă săturasem de întrebările spirituale care mă bântuiau: De ce pare biserica atât de izolată cultural și de disfuncţională? De ce pare Dumnezeu distant și neimplicat? Și, mai presus de toate, de ce permite Dumnezeu suferinţa?"

Tânăra relatează cum în timpul în care nu a mai frecventat biserica nu a mai studiat și s-a implicat în „activităţile clișeu ale rebeliunii unei tinere creștine, fumând, consumând alcool, întâlnindu-se cu bărbaţi de două ori mai în vârstă decât ea". Totul fiindcă voia să „ia o pauză de a la fi 'bună'."

S-a întors la biserică „în mod straniu", spune Andrea. Nu fiindcă și-ar fi rezolvat dilemele, ci fiindcă a realizat două lucruri. „Primul: îndoiala mea își avea locul în biserică. Cu toate defectele ei, încă leg biserica de căutarea adevărului și a dreptăţii, încă o asociez cu ideea de comunitate și umanitate împărtășită. Nicio instituţie nu mi-a oferit ce mi-a oferit biserica: un spaţiu în care să Îl caut pe Dumnezeu."

A doua realizare a tinerei a fost că îndoiala „este parte din experienţa de credinţă". „În Marcu 9:24 un om îi spune lui Iisus: 'cred, Doamne. Ajută necredinţei mele.'," spune Andrea care mărturisește că adesea se roagă cu aceleași cuvinte. „Și cred că Dumnezeu îmi onorează sinceritatea."