Rick Warren vorbește la CNN despre sinuciderea fiului lui

1296

Cea mai mare frică a lui Rick și Kay Warren s-a concretizat atunci când poliţistul care inspecta casa fiului lor le-a transmis mesajul clătinându-și capul. Matthew, fiul de 27 de ani al familiei Warren, se sinucisese.

„Pur și simplu m-am prăbușit”, a povestit pentru CNN Kay Warren. „Ziua de care mi-era frică, din prima lui zi de viaţă, că ar putea veni, venise. Lucrul pentru care mă rugasem să nu se întâmple niciodată… se întâmplase”, a mărturisit pastorul Warren.

Pe 5 aprilie, Matthew Warren s-a sinucis prin împușcare, după o luptă de o viaţă cu boala psihică. În prima lor apariţie la o televiziune internaţională după decesul lui Matthew, soţii Warren vorbesc deschis despre viaţa tulbure a fiului lor și despre modul în care tragedia le-a transformat credinţa și le-a oferit vocaţia unei noi misiuni: aceea de a atrage atenţia asupra bolii mintale.

Pastorul Rick Warren este cunoscut la nivel internaţional, inclusiv în România, datorită cărţii sale „The Purpose Driven Live” („Viaţa condusă de scopuri”), pe care a scris-o chiar în timp ce fiul lui se lupta cu o tulburare de personalitate borderline și o depresie profundă.

Tânărul, spun părinţii lui, era un băiat „cu o inimă tandră și o minte torturată”. Familia însă îl iubea și a avut mereu grijă să aibă parte de îngrijiri de specialitate. Însă nu a fost îndeajuns. „Dacă dragostea l-ar fi putut ţine pe copilul meu în viaţă, ar fi fost încă viu azi, pentru că a fost incredibil de iubit”, a spus pastorul Warren în interviul pentru CNN.

Familia Warren a vorbit cu jurnaliștii și despre modul în care tragedia le-a testat credinţa. „Nu m-am îndoit niciodată de credinţa mea în Dumnezeu; m-am îndoit de planul lui Dumnezeu”, a mărturisit Rick Warren. El a recunoscut însă că nu crede că Dumnezeu ar fi de vină pentru moartea fiului lui. „Fiul meu și-a luat viaţa. A fost alegerea lui”, a spus pastorul.

Familia Warren a fondat în 1980 biserica Saddleback (din Orange County, California), devenită una dintre cele mai mari biserici de pe teritoriul Statelor Unite. Tocmai de aceea, reacţia celor doi la sinuciderea fiului lor are o putere de influenţă majoră pentru opinia publică americană (și nu numai). Potrivit CNN, mai mult de jumătate (53%) dintre americani sunt de părere că bisericile ar trebui să facă mai mult pentru a preveni sinuciderile în SUA. La această concluzie ajunge un sondaj recent al LifeWay Research.

Sondajul a relevat faptul că evanghelicii se disting de ceilalţi americani prin opinia lor faţă de impactul practicii religioase asupra bolilor mintale. Aproape jumătate dintre evanghelici (48%) cred că oamenii cu boli mintale grave (depresie, tulburare bipolară și schizofrenie) se pot vindeca prin studiul Bibliei și rugăciune. Șaizeci la sută dintre americani, în general, nu sunt de acord cu această afirmaţie.

Niciun articol afișat