Marea Moartă e… pe moarte

258

Dolinele, distrugerea habitatului și scăderea drastică a nivelului de apă sunt cele mai importante trei ameninţări care confruntă unul dintre cele mai semnificative obiective turistice ale Israelului - Marea Moartă.

În urmă cu 10 ani, geologul Eli Raz, un reputat expert israelian în domeniul dolinelor a trăit o experienţă unică, în timpul unei plimbări în vecinătatea kibbutzului de pe malul Mării Moarte: a fost înghiţit de un crater care s-a deschis brusc sub el. A fost salvat după aproape 14 ore, timp în care bărbatul, pe atunci în vârstă de 60 de ani, a stat nemișcat pentru a nu se afunda și mai mult, și nu a băut deloc apă. „Formarea dolinelor este rezultatul iresponsabilităţii umane," spune Raz astăzi. „Timp de peste 30 de ani le-am studiat și am încercat să avertizez pe toată lumea – în special oficialii guvernamentali – că dacă nu facem ceva privind situaţia de la Marea Moartă, ne vor înghiţi dolinele," a mai spus expertul, citat de Slate.

Dolinele se formează atunci când apa dulce din subteran se întâlnește cu apa sărată și dizolvă sarea din ea, creând un vid subteran. Se estimează că peste 3.000 de astfel de doline există în regiunea israeliană a Mării Moarte. Iar pe măsură ce marea se evaporă, iar nivelul de sare scade, nivelul de apă dulce crește și la fel și riscul de formare a unor noi doline.

Marea Moartă a supravieţuit de-a lungul timpului datorită păstrării unui echilibru constant între ritmul de alimentare cu apă din Râul Iordan și ritmul de evaporare a apei (în special în timpul verii, când temperaturile pot ajunge aproape de 50 de grade Celsius). Însă intervenţia umană asupra habitatului local a afectat semnificativ acest echilibru. Administraţia apelor israeliene, dar și autorităţile din Iordania și Siria au deviat o proporţie semnificativă din apele Iordanului (și ale unor afluenţi) pentru a-și asigura necesarul industrial sau urban.

„Intervenţia umană aproape a distrus Marea Moartă," spune și Alon Tal profesor la Universitatea Ben Gurion. „Va fi nevoie de măsuri umane extraordinare – de o intervenţie atentă și înţeleaptă și de o cooperare regională pozitivă – pentru a o putea salva", a mai spus Tal.