Rugăciunea „Tatăl nostru”, investigată de un tribunal american

1328

Un tribunal american din statul Delaware este pus în faţa unei probleme religioase. Tribunalul trebuie să decidă dacă rugăciunea „Tatăl nostru” este o rugăciune creştină sau nu.

Problema a fost ridicată de 4 rezidenţi ai statului american, care au dat în judecată consiliul local din cauza faptului că în instituţie, 4 întâlniri au început cu această rugăciune. Chestionarea apartenenţei creştine a acestei rugăciuni derivă din faptul că rugăciunea nu face referire explicită la Dumnezeu, la Allah sau la un alt dumnezeu.

Până la decizia tribunalului, câţiva teologi chestionaţi de site-ul Christianity Today au încercat să ofere unele răspunsuri, care pledează pentru această idee sau o contrazic.

Pe de o parte, unii susţin că rugăciunea, deşi folosită de creştini, nu este reprezentativă exclusiv pentru creştinism. Printre aceşti teologi se află şi Brad Dacus, preşedintele Institutului Pacific de Justiţie, care declară „(Rugăciunea) Îl recunoaşte pe Dumnezeu, dar nu este favorabilă unei anumite religii”.

La polul opus, teologii afirmă că rugăciunea este categoric creştină. Simon Kistemaker, profesor la Seminarul teologic reformat din Delaware, afirmă că rugăciunea este evident creştină. „În Noul Testament, Iisus este Cel care face această rugăciune. În toate bisericile creştine – fie că sunt catolice, protestante sau ortodoxe -, credincioşii fac această rugăciune. Nu vei găsi această rugăciune în nicio sinagogă evreiască.”