Să rămână preoţii catolici celibatari?

108

    Dezbaterea privind celibatul preoţilor a fost readusă în discuţie de numeroasele acuzaţii de pedofilie lansate împotriva unor preoţi catolici în ultimele săptămâni, informează ziarul francez Liberation.

    Teologul elveţian Hans Küng, un oponent al Papei Benendict al XVI, este cel care a redeschis subiectul atunci când a declarat că „pentru a lupta împotriva pedofiliei trebuie abolit celibatul preoţilor” și mai multe ziare europene au preluat această afirmaţie. Teologul a continuat declarând că deși „în mod incontestabil, se produc cazuri de pedofilie în cadrul familiilor, școlilor, asociaţiilor și bisericilor în care nu se aplică regula celibatului preoţilor", în Biserica catolică, acest fenomen este „masiv.”    Reacţia Vaticanului a fost una de susţinere a tradiţiei seculare a celibatului. Prefectul Congregaţiei pentru Cler Claudio Hummes a declarat, în cadrul convenţiei „Fidelitatea lui Christos, fidelitatea preotului”, organizată la Roma, că „celibatul sacerdotal este un dar al Sfântului Spirit care trebuie înţeles și trăit cu un sentiment de deplină bucurie." Și Papa Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe preoţi să traiască în mod demn celibatul, ca mijloc prin care li se transmite credincioșilor "sensul pacatului, li se dă curaj și li se reînvie dorinţa de obţinere a iertării Domnului,” relatează România Liberă.

     La începutul anului, publicaţia belgiană Le Soir prezenta rezultatele unui sondaj conform cărora, 73% dintre respondenţi s-au pronunţat în favoarea, sau „mai degrabă favorabili” căsătoriei preoţilor catolici. Sondajul face parte dintr-o cercetare mai amplă desfășurată de Le Soir, privind practicile religioase în Belgia.