Moldova vrea să creadă: religia se întoarce în școli

44

IPS Petru: „Religia îl educă pe om să fie un om cult. Predarea religiei în școli este cerinţa poporului. Nu credem că este necesar un referendum pentru acest subiect. Ne dorim ca religia să fie o disciplină obligatorie, dar vom accepta să fie și o disciplină opţională.”

    ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove au avut o întrevedere cu premierul Vlad Filat pentru a discuta despre predarea religiei în școli, relatează agenţia Unimedia.

    ÎPS Petru: „Am discutat despre introducerea religiei în școală. Astăzi, societatea este bolnavă. Religia îl educă pe om să fie un om cult. Predarea religiei în școli este cerinţa poporului. Nu credem că este necesar un referendum pentru acest subiect. Ne dorim ca religia să fie o disciplină obligatorie, dar vom accepta să fie și o disciplină opţională."

    ÎPS Vladimir: „Am rămas satisfacuţi de la întâlnirea de azi, deoarece Guvernul merge în întâmpinarea Bisericii Ortodoxe. Noi suntem pentru organizarea unui referendum referitor la predarea religiei în școală. În satele în care se predă religia, sunt mai puţine crime comise. Ne dorim să-i educăm pe cei micuţi.” Mitropolitul a mai declarat că a solicitat asistenţă din partea Patriarhiei Rusiei și Patriarhiei Române pentru a pregăti „un program special pentru Republica Moldova, ca să fie predată religia obligatorie în fiecare școală."

    Introducerea religiei ca materie obligatorie în programa de învăţământ a Moldovei a fost pe agenda discuţiilor Comisiei de parlamentare pentru învăţământ şi mass-media încă din anul 1995. La vremea aceea, oficialii moldoveni au decis în defavoarea includerii religiei ca obiect de studiu pentru învăţământul preuniversitar. Anul acesta discuţia a fost reluată în contextul unei reevaluări a sistemului de învăţământ. Ministrul educaţiei Leonid Bujor declara la începutul anului într-un acordat agenţiei Info Prim Neo că este „convins că anul 2010 va fi un an foarte important pentru Ministerul Educaţiei.”