Școală musulmană britanică închisă din cauza acuzaţiilor de practici islamice stricte

14

Corpul oficial britanic de inspecţie a școlilor, Ofsted, a decis să închidă o școală musulmană britanică, după o evaluare efectuată în urma unei reclamaţii privind promovarea practicilor religioase stricte, informează BBC.

Descoperirile Ofsted au fost „condamnabile", motiv pentru care decizia de închidere a școlii Al-Madinah din Derby a trebuit luată imediat, apreciază reporterii BBC. Reprezentaţii corpului oficial de inspecţie a școlilor susţin că investigaţiile au scos la iveală câteva detalii pe care le vor discuta cu directorul instituţiei de învăţământ.

Directorul interimar la Al-Madinah, Stuart Wilson, a declarat în cadrul unui anunţ publicat pe site-ul școlii că „din cauza unei probleme de sănătate și siguranţă, am luat decizia de a închide școala… până când sunt convins că terenul este unul sigur pentru copii". El adaugă că informaţiile legate de momentul când elevii se vor putea întoarce la ore va fi anunţat pe site-ul instituţiei și îi asigură pe părinţi că școala urmărește interesele copiilor.

Foști angajaţi ai școlii Al-Madinah, care și-au păstrat anonimatul, au povestit, pentru câteva publicaţii, că instituţia de învăţământ promova segregarea pe sexe, forţând elevele să stea în spatele clasei. Câteva angajate au mărturisit că au fost obligate să se conformeze unui cod vestimentar strict, care presupunea, printre altele, să poarte pe cap o eșarfă sau hijab, chiar dacă acestea nu erau musulmane.

Cu toate acestea, directorul interimar Stuart Wilson a declarat cu o săptămână în urmă pentru BBC că nu a primit reclamaţii cu privire la codul vestimentar din partea colegilor. De asemenea, el a susţinut că nu există un fenomen de segrerare de sex în rândul elevilor.

Școala Al-Madinah s-a deschis anul trecut în luna septembrie, revendicând că este o „școală liberă" (nu sunt controlate de autorităţile locale și nu primesc fonduri de la acestea, ci de la guvernul central, au autonomie, printre altele, asupra planului de studii și salariilor profesorilor). Andrew Cutts-Mckay a ocupat funcţia de director al instituţiei de învăţământ înaintea lui Wilson. Acesta a părăsit funcţia însă, după un an.