Scuze oficiale pentru crimele Inchiziţiei spaniole

110

Evreilor li s-a cerut iertare pentru persecuţiile şi execuţiile nedrepte la care au fost supuşi strămoşii lor în perioada Inchiziţiei spaniole. Gestul a venit din partea lui Francesc Atich, preşedintele regional al Insulelor Baleare.

Oficialul a condamnat crimele Inchiziţiei, cu ocazia unui serviciu comemorativ care a avut loc în Palma de Mallorca. El a vorbit despre „nedreptatea teribilă" comisă împotriva celor care au fost acuzaţi, persecutaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte din cauza credinţei lor, informează telegraph.co.uk.

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Spania a transmis un mesaj de apreciere pentru acest gest.

Regele Ferdinand şi regina Isabela au pus bazele Inchiziţiei spaniole, la sfârşitul secolului al XV-lea, pentru a îndepărta orice urmă de islamism şi iudaism. Următoarele două secole au fost martorele a sute şi sute de arderi pe rug ale aşa numiţilor „eretici". Numeroşi evrei au fost nevoiţi să părăsească ţara sau să se convertească la romano-catolicism pentru a-şi salva vieţile. În 1492, autorităţile spaniole au dat un edict, prin care toţi evreii trebuiau să treacă la catolicism sau să părăsească ţara.

Aproximativ 15.000 de persoane din Palma de Mallorca descind din evreii care au locuit insula în secolele trecute. Aceste persoane sunt, în mare parte, membre ale Bisericii Catolice.

(Foto: spiritualmind.com)