Secular-Umaniştii contestă rezultatele Recensământului

22

Rezultatele preliminare ale Recensământului din 2011, anunţate de Institutul Naţional de Statistică, ridică „semne de întrebare privind corectitudinea" sondajului, susţin într-un comunicat reprezentanţii Asociaţiei Secular-Umaniste din România. Asociaţia contestă, în primul rând corectitudinea înregistrării datelor privind religia.

Organizaţia susţine că Recensământul a subapreciat cota de atei din totalul populaţiei ţării şi aduce ca argument rezultatele a trei studii internaţionale, care indică procente mai mari:

– European Values Study (EVS)/2008: 16,5% din populaţie se declară agnostică sau atee;

– Eurobarometrul 66/2006: 37% dintre români consideră că religia are un loc prea important în societate;

– Eurobarometrul 341/2010: 31% din populaţie este de părere ca liderii religioşi care îşi arogă dreptul de a decide ce este bine sau rău în domeniul biotehnologiilor fac un rău societăţii.

Secular-Umaniştii denunţă, în comunicat, şi numeroase nereguli petrecute în timpul colectării datelor pentru recensământ: „recenzorii au făcut presiuni asupra oamenilor pentru ca aceştia să se declare de confesiune creştin-ortodoxă, iar asociaţia noastră a primit multiple sesizări în acest sens."

Asociaţia cere Parlamentului constituirea unei comisii de anchetă privind desfăşurarea Recensământului.