Șeful Bisericii Catolice din Scoţia a demisionat în urma unui scandal sexual

127

Cardinalul Keith O`Brien a demisionat azi din funcţia de lider al Bisericii Catolice din Scoţia, în urma unor acuzaţii că ar fi făcut avansuri sexuale mai multor preoţi catolici în urmă cu 33 de ani. O`Brien urma să participe la conclavul de alegere a viitorului papă, ca unic reprezentant al Marii Britanii, conform BBC.

Fostul lider catolic, renumit pentru opoziţia faţă de căsătoriile între persoane de același sex, a negat acuzaţiile de comportament indecent, motivându-și decizia prin faptul că nu a dorit să aducă prejudicii imaginii bisericii sale. „Nu vreau să atrag atenţia presei din Roma asupra mea, ci mai degrabă asupra Papei Benedict al XVI-lea și a succesorului său", a afirmat el.

Acuzaţiile înaintate Vaticanului la începutul lunii februarie provin de la trei preoţi și un fost prelat, care au trimis o solicitare către Vatican prin care cereau demisia imediată a lui O`Brien, subliniind că viitorul conclav care va alege succesorul papei Benedict trebuie să fie „curat". Unul dintre reclamanţi a declarat că O`Brien folosea rugăciunile de noapte drept pretext pentru a avea contacte nepotrivite, iar altul s-a plâns de comportamentul nedorit al cardinalului după o noapte în care acesta ar fi băut până târziu.

Acuzaţiile au venit la o săptămână după ce O`Brien a pledat pentru acceptarea căsătoriilor preoţilor catolici, susţinând că celibatul este „nebiblic". El a afirmat că noul papă ar putea lua în considerare modificarea poziţiei Bisericii Catolice în anumite subiecte care nu sunt de origine divină, cum ar fi faptul că preoţii n-au dreptul să se căsătorească; „Isus n-a spus asta", a afirmat el.Demisia cardinalului O`Brian, decanul de vârstă al clericilor catolici britanici, accentuează criza din cadrul Bisericii Catolice, a cărei reputaţie e puternic atacată înaintea alegerilor noului papă.