Încălzirea globală ne face ineficienţi. 8 paşi pentru a rezolva această problemă

131

A curs multă cerneală cu privire la implicaţiile încălzirii climatice, dar până recent efectele un incluseseră productivitatea şi eficienţa omului, într-un mediu ambiant mai cald şi cu un grad de umiditate crescut. Cum este munca afectată de încălzirea globală şi ce putem face pentru a fi eficienţi?

Creşterea temperaturii şi a umidităţii ar fi de vină pentru starea de apatie, lipsa de chef şi productivitatea scăzută, probleme cu care se confruntă mulţi angajaţi, arată un studiu publicat în revista Nature Climate Change. Potrivit datelor furnizate de echipa de cercetători de la Universitatea Princeton, care a realizat studiul, productivitatea oamenilor scade cu 10% în lunile cele mai calde ale anului. În plus, dacă rata de creştere se menţine, procentul s-ar putea dubla până în anul 2050.

Echipa a realizat studiul monitorizând şi comparând date recente privitoare la temperaturile globale şi nivelul umidităţii din ultimii ani, dar şi recomandările din domeniile militar şi industrial cu privire la stresul pe care îl reprezintă condiţiile de mediu asupra activităţii umane. Concluzia a fost că, indiferent de tipul sau intensitatea activităţii desfăşurate, o temperatură ridicată scade eficacitatea, potrivit site-ului Smithsonian.

Se aşteaptă ca cele mai mari scăderi ale eficienţei să aibă loc în zonele tropicale, în care există peste 30 de zile pe an în care temperatura nu este prielnică activităţilor omeneşti. Zonele în care culorile predominante sunt movul şi albastrul reprezintă zone în care eficienţa scade pentru activităţile de intensitate mare, în timp ce zonele colorate în verde şi galben sunt regiuni în care chiar şi activităţile de intensitate medie sunt afectate de temperatură şi umiditate (vezi foto 2).

8 paşi pentru a fi mai eficienţi

În lumina acestor descoperiri, jurnaliştii de la revista Health Central propun 8 paşi pentru a deveni mai eficienţi. În primul rând, cercetătorii ne sfătuiesc să ne odihnim. Somnul nu doar ne ajută să ne refacem după o zi de muncă, dar ne ajută să ne eliberăm de stres, ceea ce întăreşte sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte memoria.

În al doilea rând, trebuie să renunţăm la tehnologie în timp ce lucrăm, deoarece e-mailul, reţelele de socializare şi dispozitivele inteligente pot fi considerate adevărate pierderi de timp. O singură oră de renunţare la aceste distrageri tehnologice ajută la o mai bună concentrare şi la câştigarea de timp valoros.

Al treilea pas pentru o mai mare eficienţă la locul de muncă este schimbarea mediului înconjurător. Desfăşurarea activităţii în acelaşi loc poate duce la plictiseală şi la scăderea creativităţii, de aceea este bine să aibă loc o distanţare faţă de locul obişnuit de lucru sau o schimbare periodică. Acestea contribuie la concentrarea atenţiei pe sarcinile ce trebuie îndeplinite şi nu pe factorii care ne distrag atenţia.

Al patrulea pas presupune o mai bună organizare personală. Aceasta presupune ordonarea sarcinilor în ordinea priorităţilor, astfel încât cele mai importante şi mai urgente să fie rezolvate primele, dar şi stabilirea unor termene limită. Vizualizarea modului în care un proiect va fi realizat creează o hartă mentală, care ne ajută să ne folosim timpul eficient.

Pasul al cincilea necesită eliminarea acelor sarcini sau proiecte care ne depăşesc timpul sau resursele fizice ori psihice. Oamenii care doresc să fie eficienţi trebuie să înveţe să spună „nu", reuşind astfel să se concentreze asupra îndeplinirii sarcinilor cele mai importante.

Al şaselea pas este concentrarea pe finalizarea cu bine şi la timp a unei sarcini, mai degrabă decât căderea în capcana perfecţiunii şi acordarea unei atenţii prea mari detaliilor. Este de preferat ca un proiect să fie finalizat la timp, decât să fie foarte bine făcut, dar pe jumătate gata. Concentrează-te pe ce ţi se cere şi fă ultimele retuşuri la final dacă îţi mai rămâne timp.

Totodată, susţinerea din partea celor din jur contribuie în mare măsură la îndeplinirea eficientă şi la timp a scopurilor propuse. Dacă proiectul nostru este cunoscut de cât mai multe persoane (colegi, apropiaţi, chiar şi postat pe o reţea socială), acest lucru ne ajută să ducem la îndeplinire ce avem de făcut, susţin cercetătorii.

Şi în cele din urmă, eficienţa şi productivitatea sunt determinate şi de oferirea de recompense la terminarea unei etape sau chiar la finalul proiectului. Acest obicei va duce la o capacitate mai mare de concentrare din partea creierului, care este condiţionat să lucreze mai bine pentru a primi o recompensă.