Şeful BO din Cipru, dispus să vândă averile Bisericii pentru salvarea ţării

51

Arhiepsicoul Chrysostomos al II-lea, şeful Bisericii ortodoxe din Cipru a făcut o declaraţie uimitoare miercuri, spunând că va pune averea Bisericii la dispoziţia statului pentru a putea ieşi din criză.

Anunţul vine după votul negativ pe care parlamentul cipriot l-a dat acordului cu UE şi FMI, pentru un împrumut în valoare de 10 miliarde de dolari. Împrumutul este condiţionat de un impozit excepţional aplicat depozitelor bancare – 6,75% pentru sumele de până la 100.000 de euro (care în mod normal erau garantate de la stat) şi de 9,9% pentru sume mai mari de această valoare. Preşedintele cirpriot, Nicos Anastasiades, a declarat marţi unui post de televiziune că există un plan de rezervă pentru situaţia respingerii taxei, dar nu a precizat şi în ce constă.

În această situaţie, Chrysostomos al II-lea i-a propus preşedintelui ca Biserica Ortodoxă să-şi ipotecheze bunurile pentru a cumpăra obligaţiuni de la stat, transmite AFP. Arhiepiscopul a refuzat să dea un număr exact, dar estimează că averea pe care ar putea-o pune la dispoziţia statului numără câteva zeci de milioane de euro.

Conform Hotnews, BO din Cipru este cel mai mare proprietar de terenuri din ţară şi are participaţiuni la numeroase firme, fiind şi actionar la Hellenic Bank.