Preşedintele Colegiului Psihologilor: „Români, odihniţi-vă!”

775

Într-un interviu oferit jurnaliştilor de la cotidianul Adevărul, profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor, a făcut un apel către români, care au uitat ce înseamnă odihna.

Fiind permanent într-o goană teribilă, românii nu se mai bucură de sfârşitul de săptămână. Aceştia sunt incapabili să se odihnească şi să se refacă suficient, pentru o nouă săptămână de muncă, a declarat Aniţei. „Ce pot să vă spun? Că poate să vină Sfântul Părinte Papa de la Roma să spună: Oameni buni, staţi şi voi un weekend acasă. Nici nu vă cer să mergeţi la biserică, dar măcar odihniţi-vă, pentru că este demenţial ritmul în care trăieşte societatea modernă”, a adăugat el.

Cauza acestei lipse de odihnă suficientă este oferta variată a societăţii de consum. „Ne înhămăm la jug în credite de tot felul, pentru casă, pentru mobilă, pentru maşină şi ajungem sclavii acestor credite”, afirmă psihologul.

Iar efectele nu se lasă aşteptate. Pe de o parte, angajaţii suferă de sindromul de epuizare neuropsihică (burnout) ce poate să conducă inclusiv la moarte. Pe de altă parte, ritmul alarmant în care trăim îi afectează şi pe copii, care suferă din ce în ce mai des de două afecţiuni „la modă”: ADHD şi autism.