Senator american: pentru creștinii sirieni e mai bine ca Assad să rămână la putere

755

„Cred că victoria rebelilor islamiști este o soluţie rea pentru creștini". Această declaraţie a unui senator american ridică semne de întrebare cu privire la efectele unei intervenţii militare în sprijinul insurgenţilor islamiști din Siria. Ce se va întâmpla cu creștinii dacă Assad este înlăturat?

O victorie a rebelilor sirieni și o eventuală îndepărtare a președintelui Assad ar pune în pericol viaţa creștinilor din Siria, a declarat senatorul american Randal Paul, pronunţându-se împotriva intervenţiei militare împotriva acestei ţări, informează Christian Post. El a justificat această poziţie arătând spre situaţia din Egipt, unde Biserica creștină coptă a intrat într-o perioadă de persecuţie, fiind considerată un fel de „ţap ispășitor" după îndepărtarea președintelui Morsi.

Cele opt până la zece procente din populaţia Siriei, cât înseamnă segmentul de creștini, sunt persecutate zi de zi de jihadiştii care, în lupta lor cu regimul lui Bashar al-Assad, ocupă tot mai multe teritorii. Două treimi din populaţia creștină siriană este de rit ortodox, restul fiind romano-catolici sau creștini asirieni. Sub preşedintele Bashar al-Assad creștinii au trăit (relativ) liniştit şi au avut mai multe libertăţi comparativ cu creştinii altor ţări din lumea arabă, afirmă Deutche Welle.

Acest lucru se explică prin faptul că, deși poate părea paradoxal în contextul unui regim dictatorial, Siria nu are o religie de stat. Prin urmare, creştinii, deşi sunt minoritari, nu sunt discriminaţi de guvern. Poate de aceea ei resimt o mai mare ameninţare din partea forţelor rebele decât din partea armatei lui Assad. La rândul lor, rebelii îi consideră pe creştini ca fiind de partea cealaltă a baricadei. Îi văd drept nişte colaboratori ai guvernului de la Damasc, relatează Adevărul.

În general, creştinii din Orient au susţinut în majoritate regimurile laice, așa cum a fost și cazul lui Saddam Hussein în Irak, atitudine justificată prin faptul că le erau protejate drepturile. Însă, după prăbușirea acestui regim, islamismul radical sunnit s-a răspândit şi milioane de creştini şi-au părăsit satele şi oraşele. Această schimbare de situaţie din Irak generează rezerve și cu privire la viitorul creștinilor din Siria, în eventualitatea preluării puterii de către insurgenţii islamici. Marco Politi, jurnalist și comentator italian justifică aceste rezerve prin faptul că „evoluţiile din Irak au arătat cum poate fi destructurată o ţară care avea, desigur, un dictator, dar care era laică: războiul religiei între musulmani a crescut; terorismul a cunoscut o mare expansiune, situaţia creştinilor s-a agravat". Convingerea lui este că „acelaşi lucru se va întâmpla şi în Siria, deoarece opoziţia cea mai eficientă este cea a jihadiştilor. Nu se poate să fii naiv şi iresponsabil, ca unii filosofi occidentali", a adăugat Politi, citat de Agerpress.

Creștinii din Siria nu au însă toţi vederi unitare cu privire la evenimentele în desfășurare. De aceea, în opinia politologului Ralph Ghadban, citat de presa germană, impresia rebelilor poate fi lesne înţeleasă: la începutul conflictului, majoritatea clericilor erau de partea lui Assad. Cu timpul, însă, atitudinea multor creştini s-a schimbat. Un bun exemplu ar putea fi şeful proaspăt ales al Consiliului Naţional Sirian, George Sabra, care şi-a îndemnat comunitatea religioasă să-i sprijine pe rebeli. În plus, situaţia din Siria nu e uşor de urmărit: există creştini de partea lui Assad şi creştini care ţin cu tabăra rebelilor. Observatorii susţin că regimul Assad îi vânează pe creştini.

Mar Gregorios Yohana Ibrahim, Arhiepiscopul de Aleppo, a spus reporterului Aaron Schachter despre continua presiune asupra creştinilor ortodocşi şi despre pericolele care îi aşteaptă dacă preşedintele Bashar al Assad nu va mai fi la putere. „Sunt îngrijorat, însă cred că până acum creştinii au refuzat să ia parte în acest război sectar. Şi noi, creştinii, refuzăm să primim arme" a spus Mar Gregorios Yohana Ibrahim. „Însă printre soldaţi există şi creştini şi nu putem să le spunem să nu lupte".

În condiţiile acestei confuzii și pe fondul faptului că minoritatea creștină este acuzată din ambele direcţii, există, totuși, o teamă deschis exprimată faţă de insurgenţi. „Creştinii sunt speriaţi de miliţiile islamiste şi se tem că, în cazul în care acestea vor câştiga, nu-şi vor mai putea practica religia şi vor fi nevoiţi să părăsească ţara. În fiecare vineri, un imam lansează mesajul lor de ură, cerând populaţiei să omoare pe oricine care nu practică religia profetului Mohamed", explică arhiepiscopul catolic Jean Clement Jeanbart al Bisericii Greco-Catolice Melkite din Alep.

Aceeași teamă o exprimă și Președintele Uniunii internaţionale a creștinilor, Joseph Hakim, care semnala la sfârșitul lunii iulie că grupările radicale din interiorul opoziţiei siriene se folosesc de războiul civil pentru a efectua o curăţire etnică, vorbind chiar de un „genocid" la adresa creștinilor, menţionează Christian Today.