Decizia privind atacarea Siriei menţine marile puteri în tensiune

49

Marţi, președintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, a anunţat că va susţine proiectul de rezoluţie al lui Barack Obama privind întreprinderea de acţiuni militare împotriva guvernului sirian. „Este un lucru pe care Statele Unite, ca ţară, este necesar să îl facă", a justificat republicanul. „Inamicii noştri din lume trebuie să înţeleagă că nu vom tolera acest tip de comportament", a adăugat el, citat de Mediafax.

Valentin Vidu notează pentru Mediafax că „susţinerea lui Boehner urmează să amplifice o dinamică favorabilă unei rezoluţii parlamentare care să autorizeze recursul la forţă împotriva regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, în contextul în care numeroși membri ai Partidului Republican și-au anunţat intenţia de a vota împotrivă".

Proiectul de rezoluţie a fost revizuit marţi de Senatul american și, potrivit unei copii obţinute de AFP, recomandă lansarea de atacuri militare în Siria timp de 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii până la 90 de zile. Rezoluţia nu autorizează însă „utilizarea forţelor americane la sol în Siria în scopul operaţiunilor de luptă". Textul va fi supus la vot în cadrul Comisiei de Afaceri Externe începând de miercuri. În cazul unui vot favorabil, el va ajunge în dezbatere parlamentară la ședinţa de luni a Senatului.

Președintele Obama are la dispoziţie doar câteva zile pentru a câștiga sprijinul Congresului în vederea lansării unui atac militar împotriva Siriei, notează BBC. În opinia multora, nu doar viitorul Siriei și al regiunii este în joc, ci și viitorul politic al președintelui. Mulţi sunt sceptici că un eventual atac ar servi intereselor Statelor Unite.

Decizia stă în mâna a 100 de senatori și 435 de membri ai Camerei reprezentanţilor. Însă americanii de rând par să se fi decis deja. Contra. Cei mai mulţi americani se opun atacurilor, arată două sondaje date publicităţii marţi, de Pew Research Center for the People and the Press. Aproape una din două persoane (48 la sută) se declară împotriva unor atacuri aeriene americane împotriva Siriei, faţă de 29 la sută care se declară în favoarea acestora (23 la sută nu au nicio opinie), notează Mediafax, citând sondajul.

Potrivit celui de-al doilea sondaj, realizat pentru ABC/Washington Post, însăşi ideea de a înarma rebelii sirieni pare foarte nepopulară: 70 la sută se opun, faţă de 27 la sută care o susţin.Francezii, în schimb, sunt dispuși să lase decizia privind intervenţia în Siria la latitudinea Parlamentului. Aproape trei sferturi dintre francezi (74%) vor ca Parlamentul să se pronunţe printr-un vot asupra unei intervenţii militare a Franţei în Siria, arată un sondaj al institutului CSA pentru postul TV BFMTV. Nu mai puţin de 42% dintre cei intervievaţi susţin „pe deplin" votul Adunării generale și al Senatului, iar 32 de procente îl susţin „destul de mult", arată sondajul citat de AFP.

Rușii rămân la poziţia declarată iniţial. Ţara este pregătită să acţioneze „hotărât", chiar să susţină o acţiune armată în Siria, dacă occidentalii prezintă la ONU „dovezi convingătoare" privind folosirea armelor chimice de către puterea siriană, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin.

În miezul acestor frământări privind o decizie, o informaţie picantă a apărut ieri în presă: senatorul republican John McCain a fost surprins jucând poker pe telefonul mobil în timpul audierilor din cadrul Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Senatul american, pe tema unei intervenţii în Siria. După ce fotografia a fost publicată și popularizată pe Twitter, McCain a postat, tot acolo, mesajul „Scandal! Prins jucându-mă pe iPhone la 3+ ore de audieri în Senat – cel mai rău lucru este că am pierdut!".