Președintele sirian vorbește despre războiul de acasă

227

De pe 21 august, când un atac chimic a omorât 1400 de oameni în suburbiile Damascului, am fost „bombardaţi" cu o panoplie de păreri, a Statelor Unite, a Franţei, a Germaniei, a Marii Britanii etc. În lipsa unor dovezi clare asupra autorului acestui atac și sub ameninţările Vestului cu o intervenţie militară drastică, Bashar al-Assad acordă un interviu în exclusivitate, în care descrie ce se întâmplă în Siria.

De pe 21 august, când un atac chimic a omorât 1.400 de oameni în suburbiile Damascului, am fost „bombardaţi" cu o panoplie de păreri, a Statelor Unite, a Franţei, a Germaniei, a Marii Britanii etc. În lipsa unor dovezi clare asupra autorului acestui atac și sub ameninţările Vestului cu o intervenţie militară drastică, Bashar al-Assad acordă un interviu în exclusivitate, în care descrie ce se întâmplă în Siria.

Comunitatea internaţională s-a pus de acord că guvernul sirian este de vină pentru atacul chimic, deși nu există dovezi clare că este așa. Opinia este bazată pe un raport nepublicat al serviciilor secrete americane care spune că forţele rebele nu ar avea logistica necesară unui asemenea atac și că zonele de unde s-a tras sunt sub ocupaţia armatei. China și Rusia sunt cel puţin rezervate în privinţa acestui verdict și cer dovezi exacte. Este măcar straniu, dacă nu chiar o greșeală strategică fatală din partea președintelui, să se ordone un atac chimic asupra unor civili, care nu doar că nu l-ar fi avantajat cu nimic în faţa rebelilor, dar și forţează mâna americanilor să intervină într-o acţiune care l-ar înlătura de la putere. În afară de asta, Assad pune sub semnul întrebării sensul unei acţiuni care i-a rănit pe proprii soldaţi, „după cum au văzut și observatorii ONU, în vizite la spital", citează Le Figaro.

Assad nici nu a admis nici nu a negat faptul că armata deţine astfel de arme, dar spune că așa cum a fost acest atac, nu are nicio logică. Descriind Orientul Mijlociu ca o bombă cu un fitil din ce în ce mai scurt, Assad a avertizat că consecinţele unui atac extern asupra Siriei nu pot fi calculate de nimeni. „Nimeni nu știe ce se va întâmpla. Toată lume va pierde controlul asupra situaţiei. Haosul și extremismul se vor răspândi. Există un risc serios al unui război regional," citează The Telegraph.

Assad a declarat că în circumstanţe în care miza este atât de mare și consecinţele atât de devastatoare, președintele Obama a dat dovadă că este un lider slab, care cedează presiunilor din interiorul Statelor Unite. „Dacă Obama ar fi fost puternic ar fi declarat în mod public că nu există dovezi că statul sirian a lansat atacul", spune Assad, care consideră că SUA ar fi trebuit să respecte deciziile Consiliului de Securitate al ONU.

La acest moment ascultarea de Consiliul de Securitate al ONU ar însemna să nu se ia nicio măsură în privinţa Siriei, deoarece Rusia și China blochează constant aprobarea unei rezoluţii. După ce premierul britanic s-a lăudat că îl va ajuta pe Obama într-o acţiune militară, parlamentul britanic a votat neimplicarea în război. Obama a rămas forţat să acţioneze de unul singur, după ce a promis să pedepsească încălcarea „liniei roșii", adică folosirea armelor chimice, iar acum cere aprobarea din partea Congresului american, în circumstanţele în care cetăţenii americani nu ar dori o asemenea acţiune.

Rebelii din Siria nu mai sunt ce au fost la început și nici cauza lor nu mai este aceeași. Conform unor declaraţii ale civililor care trăiesc în zone ocupate de rebeli, islamiști radicali din afara graniţelor sunt implicaţi în mișcare și vor control total, omorând atât soldaţi sirieni, cât și civili care nu fac parte din majoritatea religioasă sunnită.

„Ne luptăm cu teroriști. 80% spre 90% dintre cei cu care ne luptăm fac parte din Al Qaeda. Nu sunt interesaţi de reforme și politică. Singura cale de a rezolva problema este prin anihilarea lor. Doar atunci vom putea vorbi despre măsuri politice", a explicat Assad, care a cerut sprijinul ONU pentru găsirea unei soluţii politice la războiul civil.