Sfatul Papei Francisc către prelaţi: feriţi-vă de intrigă, favoritism şi bârfă

88

În cadrul ceremoniei de numire a 19 noi cardinali, Papa Francisc le-a oferit acestora câteva sfaturi, printre care să evite intriga, bârfa, favoritismul şi alte lucruri care ar putea produce dezbinare.

Sâmbătă, 22 februarie, Papa Francisc a oficiat ceremonia de numire a 19 cardinali în Bazilica “Sfântul Petru”, aceasta fiind prima ceremonie de acest tip condusă de noul pontif. Cei 19 cardinali sunt originari din ţări precum Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, Nicaragua, Canada, Coasta de Fildeş, Brazilia, Argentina, Coreea de Sud, Chile, Filipine, Haiti şi Burkina Faso, iar 16 dintre aceştia au vârste sub 80 de ani. În felul acesta, au fost reprezentate şi ţări mai puţin dezvoltate, ceea ce reflectă dorinţa papei. Această ceremonie, cunoscută sub numele de consistoriu, la care a luat parte şi Papa Benedict al XVI-lea, a fost oficiată în limba latină, notează bigstory.ap.org.

În timpul cuvântării sale, Francisc le-a spus cardinalilor să se străduiască să fie sfinţi, îndemnându-i pentru aceasta să-i iubească pe cei care nu-i iubesc, să-i binecuvânte pe cei care-i vorbesc de rău şi să le zâmbească celor care, probabil, nu o merită. El pledează pentru umilinţă, mai ales datorită faptului că încearcă să facă o reformă în ierarhia bisericii, atât de criticată ca fiind înfumurată, egocentrică, meschină şi coruptă.

În timpul ceremoniei de duminică, Papa Francisc, care adună cu aceste ocazii de două sau trei ori mai multă lume decât Benedict al XVI-lea, a fost aplaudat şi ovaţionat de către credincioşii adunaţi acolo atunci când a subliniat dorinţa sa pentru biserică, spunând că este nevoie ca episcopii și cardinalii, dar și el însuși, să fie servitori buni şi credincioşi şi nu şefi buni în poporul lui Dumnezeu.

Sursă foto: Agência Brasil