Spania vrea să reintroducă orele obligatorii de „religie catolică”

108

Un nou proiect de lege, care urmăreşte creşterea calitativă a educaţiei, prezentat de guvernul popularului Mariano Rajoy, cere şi reintroducerea orei obligatorie de religie în şcoli.

Catalizatorul acestei schimbări a fost documentul episcopilor spanioli, în care Papa Benedict al XVI-lea afirma urgenţa educaţiei religioase. Fostul papă declarase că materia „religia catolică" nu poate fi redusă la un simplu tratat de religie sau de ştiinţe ale religiei, după cum solicitau mai mulţi observatori, ci trebuie să îşi păstreze dimensiunea specifică de transmitere şi de mărturie a credinţei.

Legea a fost aprobată în aceste zile de Camera Inferioară a Parlamentului, în care coaliţia condusă de Partidul Popular deţine majoritatea absolută. Dacă legea va primi votul definitiv al Senatului, religia va deveni din nou o materie din trunchiul de bază al şcolarizării şi va conta "cu toate efectele" în calcularea mediei anuale a elevilor.

Până acum, în mandatul precedentului guvern socialist al lui José Luis Zapatero, ora de religie era facultativă, fiind însoţită de introducerea noii discipline alternative de educaţie civică.

Sursa: Radio Vatican