Imunizarea împotriva bolilor este în creştere. Cum stă România

34

Starea de sănătate a locuitorilor planetei a fost îmbunătăţită datorită vaccinării împotriva bolilor cu potenţial mortal şi soluţiile moderne previn decesul a două, trei milioane de copii în fiecare an. Dar 1,5 milioane încă mor din cauza lipsei accesului la vaccinele de bază, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În ceea ce priveşte imunizarea la pojar, doar trei ţări din lume au o imunizare sub 50% (Nigeria, Somalia şi Republica Centrafricană), alte câteva sunt imunizate în procent de până la 80%, în timp ce restul globului este imunizat peste 90% – este şi cazul României.

Cât priveşte DTP3 (vaccinul care protejează împotriva difteriei), sunt mai multe ţările în care imunizarea este sub 89% (Bolivia, Venezuela, Suriname, Paraguay, India, majoritatea ţărilor africane şi România).

Totuşi, oamenii nu sunt imunizaţi împotriva celei mai mari cauze a deceselor survenite în ultimii zece ani (infecţiile pneumococice şi cu rotavirus). Vaccinele sunt disponibile doar în ţările dezvoltate şi sunt introduse treptat în ţările în curs de dezvoltare.

În România s-a constatat şi o scădere a celor care se vaccinează împotriva virusului gripal. În anul 2012, doar 4,2% dintre persoane s-au vaccinat.

Sursa: BBC