Spital adventist din Germania ajută victimele circumciziei feminine

196

Spitalul Adventist de Ziua a Șaptea din Berlin a inaugurat un centru pentru tratarea victimelor mutilării genitale feminine, în parteneriat cu o fundaţie vieneză, informează ANN.

Krankenhaus Waldfriede este numele spitalului care a lansat serviciul de asistenţă a victimelor mutilării genitale feminine, în colaborare cu Fundaţia Desert Flower, lansată în 2002 de modelul somalez Waris Dirie.

Dirie, care, la rândul ei a fost o victimă a acestui tip de abuz când avea cinci ani, activează astăzi la nivel internaţional pentru a conștientiza opinia publică privind acest ritual abuziv. Ajunsă la vârsta adolescenţei, Dirie a fugit de acasă (din Somalia), reușind să supravieţuiască, fără hrană și fără apă, unui drum prin deșert care a durat mai multe zile. A reușit să ajungă în Londra, unde a lucrat la McDonalds și a învăţat engleza cu ajutorul unor cursuri serale. A devenit apoi supermodel și a ajuns să fie primul model de culoare folosit de producătorul Oil of Olay. În 1996 a renunţat la cariera în modeling, reușind de atunci să scrie cinci cărţi. Una dintre ele, autobiografică, publicată în 1997, a beneficiat de o ecranizare în anul 2009.

Circa 300 de oameni au participat joi la ceremonia de inaugurare a spitalului, în prezenţa unor medici marcanţi, precum medicul francez dr. Pierre Foldés, care în parteneriat cu dr. Jean-Antoine Robein a pus la punct o tehnică de chirurgie reparatorie pentru a ajuta la recuperarea victimelor mutilării. Până la acest moment, el a reușit să opereze circa 4.000 de femei.

Potrivit oficialilor spitalului adventist, recent inauguratul centru va putea trata între 50 și 100 de femei anual. Dirie plănuiește să deschidă astfel de centre în numeroase alte ţări, și mai ales în Africa. Circumcizia femeilor este practicată la scară largă în circa 30 de ţări de pe continentul african și din Asia.