Sport și decenţă: soluţiile femeilor care vor și una și alta

403

Colanţii, maiourile, body-urile, pantalonii scurţi sau boxerii mulaţi sunt doar câteva dintre piesele de echipament sportiv feminin devenite emblematice pentru sporturile de întreţinere precum gimnastica aerobică sau exerciţiile de fitness. Mobilitatea pe care o permite acest echipament face ca aproape nimeni să nu pună sub semnul întrebării adecvarea outfit-ului, devenit deja clasic, al femeii care face sport. Nimeni, mai puţin o minoritate de femei credincioase, care spun că o astfel de îmbrăcăminte este indecentă.

Decenţa în îmbrăcămintea femeilor care practică diverse activităţi fizice a constituit, săptămâna aceasta, subiectul a cel puţin trei relatări de presă, din colţuri diferite ale lumii.

Federaţia Internaţională de Volei (FIVB) urmărește să creeze circumstanţele în care femeile preocupate să aibă un aspect decent să își poată respecta valorile. Noul regulament adoptat de către liderii federaţiei prevede că jucătoarele de volei de plajă nu mai sunt obligate să poarte echipamentul cu bikini la Jocurile Olimpice de la Londra.

Decizia a fost luată din respect pentru credinţele religioase ale celor câteva zeci de ţări care deși s-ar putea califica pentru Jocurile Olimpice, nu participă din pricina cerinţelor lor religioase, au declarat reprezentanţi ai FIVB. „Multe din aceste ţări au cerinţe religioase și culturale, așa că uniforma trebuia să fie mai flexibilă," a precizat Richard Baker, purtător de cuvânt FIVB, citat de Associated Press.

În Marea Britanie, organizaţia Cercetașilor a anunţat lansarea primei uniforme pentru fete musulmane, din istoria organizaţiei. Astfel, speră liderii Cercetașilor, organizaţia va putea să atragă mai mulţi copii din diferite culturi, relatează The Telegraph.

Prima uniformă, prezentată vineri, include o „rochiţă hanorac", cu o glugă suficient de mare cât să nu deranjeze la purtarea vălului și cu mâneci lungi așa cum cere codul islamic privind îmbrăcămintea decentă a femeilor. Uniforma este suficient de comodă cât să permită libertate absolută în activităţile fizice precum căţăratul. Aceasta este uniforma de toamnă-iarnă. O altă uniformă potrivită pentru vară urmează să fie finalizată înainte de începerea sezonului cald.

Ambele echipamente sportive au fost create de Sarah Elenany un designer britanic de origine palestiniano-egipteană, care a spus că și-a bazat creaţiile pe ideile membrilor organizaţiei Cercetașilor care i-au mărturisit „ce probleme aveau cu uniformele existente." Potrivit lui Elenany, fetele „se simt mai confortabil purtând noile uniforme", care merg foarte bine cu pantaloni, jeanși sau colanţi.

Noua uniformă nu este un moft dacă ţinem cont că, doar în Marea Britanie, există circa 2.000 de cercetași musulmani și că, la nivel mondial, se estimează că unul din trei membri ai organizaţiei este de religie islamică. „Cu această nouă linie vestimentară, cercetășia continuă să se adapteze vremurilor în care se mișcă și să răspundă unui umăr tot mai mare de oameni din diferite comunităţi care aleg să facă parte din Mișcare," a declarat Bear Grylls, cercetașul șef citat de The Telegraph.

Nu doar fetele și femeile musulmane sunt preocupate de decenţa în îmbrăcăminte, arată un reportaj Washington Post, care a urmărit câteva femei evreice ortodoxe care au găsit o modalitate de a-și păstra și tonusul prin sport și convingerile religioase.

Pentru Diana Kurcfeld, o tânără evreică ortodoxă din SUA, a avea un program de alergare presupune să ţină cont de câteva aspecte pe care alte femei nici măcar nu le bagă în seamă. Kurcfeld aleargă îmbrăcată cu o fustă până la genunchi și poartă numai bluze care trec de coate, iar atunci când sunt bărbaţi prin preajmă își acoperă părul cu un batic (fiindcă este măritată). „În unele cercuri ortodoxe," a povestit Kurcfeld, „a practica atletismul este considerată o practică extravagantă pentru o femeie. Înainte, alergatul era destul de des condamnat, însă au început să se schimbe atitudinile," a mai spus Kurcfeld.

Tânăra spune că simte o lipsă a faptului că nu există o reţea organizată a evreicelor ortodoxe care să practice sport în mod regulat. Așa că a început să recruteze singură alte femei care cred ca și ea și care vor să alerge. „Femeile au în general tendinţa să aibă grupuri de sprijin", a motivat ea.

Iar lucrul acesta pare să fie confirmat de succesul Centrului comunitar Nur, din Falls Church (Virginia, SUA) care a înfiinţat cursuri de aerobic Zumba numai pentru femei. „Un loc ca acesta este foarte util pentru toate femeile," a declarat pentru WP Hadil Alyamani, instructorul de Zumba, o tânără de 21 de ani de religie musulmană.

Dacă te interesează relaţia dintre decenţa în îmbrăcăminte și religie, citește și:

„Desfrânata” – povestea unei fetiţe devenită simbol în Israel

Foc de paie și fuste scurte la Moscova