Statul german, acuzat de generozitate excesivă faţă de biserici

15

În 2012, Biserica Catolică şi Biserica Evanghelică au primit, de la bugetul statului, 460 de milioane de euro. Această dotaţie, virată anual în conturile celor două instituţii, are motive istorice, dar este foarte controversată.

Pe de o parte, unii cer anularea prevederilor încheiate în 1933 între Vatican şi Reich-ul german, care reglementează însăşi relaţia între stat şi Biserică. Aceasta este şi opinia politicianului Ingrid Matthäus-Maier, care spune că, istoric, dotaţia a fost anulată după ce bisericile au fost despăgubite.

Faptul că statul german continuă şi astăzi să vireze către instituţiile bisericeşti milioane de euro este un lucru inoportun în zilele noastre, spune Maier, o acerbă militantă pentru separarea Bisericii de stat.

Pe de altă parte, alţii spun că dotaţia nu este constituţională, cum este şi poziţia politologului Carsten Frerk. Chiar dacă cele două mari biserici creştine administrează multe centre sociale, spitale, grădiniţe sau aziluri de bătrâni, „ideea că bisericile oferă ajutor este o legendă. Îl oferă, însă nu-l şi finanţează", afirmă Frerk.

Sursa: Deutsche Welle