Studenţi în greva foamei după interzicerea niqabului

14

Cinci studenţi tunisieni susţin că au intrat în greva foamei miercuri, protestând împotriva interzicerii vălului niqab de oficialii unei universităţi. Măsura a intensificat tensiunile începute în luna noiembrie a anului trecut.

Universitatea din Manouba, oraş aflat la 25 de kilometri de capitala Tunis, a interzis purtarea vălului, fiind preocupată de securitatea individuală în condiţiile purtării veşmântului. Măsura nu a fost primită deloc bine de un grup de studenţi musulmani salafişti care au contestat interdicţia prin proteste care au dus la închiderea facultăţilor timp de o lună şi jumătate şi la amânarea examenelor pentru 3 săptămâni.

Mohamed el-Bakhti, purtătorul de cuvânt al grupului ultraconservator a declarat că 5 dintre studenţi sunt în greva foamei pentru o perioadă nedeterminată de timp într-o „locaţie privată şi sub supraveghere medicală".

Decanul facultăţii, Habib Kazdaghli, a declarat pentru AFP că va încerca să îi evacueze pe protestatari până la examenele din 24 ianuarie. „Condiţiile de exeminare nu vor fi prielnice dacă acest grup acţionează fără a fi pedepsit în campus, împiedicând examenele prin speech-urile, cântările şi rugăciunile spuse la megafoane.

Între timp, violenţe au mai izbucnit între islamişti şi studenţii de la Facultatea Umanistă din Sousse, oraş aflat la 140 kilometri sud-est de Tunis. Trei persoane au fost rănite în confuntări. Un val de proteste paralizează zone din Tunisia la un an după revolta populară din urmă cu un an.

Sursa: AFP, All Africa