Tehnologia, o oportunitate pentru copiii cu autism

142

O fetiţă cu autism, în vârstă de 6 ani din Edinburgh, folosește un iPad care o ajută să comunice cu cei din jur. În urmă cu 3 ani, Veronica și-a pierdutcomplet abilitatea de a vorbi însă a învăţat cu ajutorul acestui aparat să transmită mesaje despre ea.

Mama ei povestește cum micuţa lor fetiţă s-a transformat dintr-o persoană care nu avea nicio o cale prin care să comunice cu familia ei, într-o persoană care acum râde, se joacă și este implicată și motivată de activităţile acestui calculator.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh a pregătit un experiment pentru Veronica, constând într-o nouă aplicaţie pentru iPad numită FindMe („Gasește-mă"). „De fiecare dată când Veronica găsea răspunsul corect, primea o monedă, și ea știa că trebuie să aibe 5 monede pentru a avea acces la 'cutiuţa cu muzică' de la final", declară mama ei. „Este foarte motivată să răspundă la întrebări".

Aplicatia permite copiilor să repete cu ușurinţă aptitudinile sociale. Eficienţa aplicaţiei este dată de faptul că ea poate fi folosită în mod repetat, fără să plicitsească, fiind un exerciţiu util pentru copii, a explicat Sue Fletcher-Watson, psiholog la Universitatea din Edinburgh.

Richard Mills, directorul Centrului de Cercetări pentru Autism și Societatea Naţională pentru Autism afirmă pentru BBC News că tehnologia este o oportunitate, căci ea „reprezintă un pas mare în înţelegerea autismului. (…) Oamenii cu autism au un alt fel de inteligenţă. De aceea, computerele sunt extrem de motivatoare pentru ei."