Televiziunea este un pericol şi pentru familiile din Africa

52

Episcopii catolici din Angola şi Santo Tome avertizează că familia este supusă unui atac continuu din partea societăţii moderne, în special copiii fiind afectaţi de faptul că părinţii permit ca educaţia lor să fie făcută de televiziune, de seriale soap opera, de filme şi de diverse programe neadecvate vârstei lor.

Avertismentul episcopilor a venit după ce autorităţile angoleze au anunţat că iau în considerare posibilitatea modificării măsurilor împotriva avortului din codul penal. Familia este o „biserică domestică", este „unitatea de bază a Bisericii şi a societăţii", au spus cei 2 episcopi.

Nu doar televiziunea, ci şi internetul a devenit un instrument cu multiple efecte negative asupra familiei şi a copiilor. Episcopii au recunoscut că acestea au şi utilităţi practice, respectiv că pot să fie folosite cu un scop bun, însă au subliniat că în contrast cu puţinele lucruri bune, televiziunea şi internetul au mai ales „efecte veninoase asupra inimii familiei".

Prin programele TV şi site-urile de pe internet, copiii sunt lăsaţi pradă pornografiei, violenţei, lipsei de respect faţă de autoritatea părintească, relaţiilor sexuale premature, practicilor oculte, exemplelor negative de oameni corupţi, etc.

Soluţiile propuse de cei 2 episcopi pentru combaterea acestei stări de fapt includ o mai bună implicare a bisericilor în viaţa propriilor membri, „evanghelizarea" familiei cu privire la aspectele majore ale vieţii de familie, organizarea de cursuri de pregătire premaritală, implementarea de programe care să îi ajute pe cei care au probleme cu consumul de alcool şi droguri, susţinere financiară pentru familiile care se confruntă cu dificultăţi economice.

Papa Benedict al XVI-lea le-a cerut recent celor 2 episcopi, în cadrul unei ad limina (vizită pe care episcopii o fac la Vatican pentru a prezenta un raport despre situaţia din diocezele păstorite), să se implice în sprijinirea persoanelor marginalizate şi mai ales în sprijinirea copiilor acuzaţi în mod fals de vrăjitorie. Biserica trebuie să se alăture autorităţilor guvernamentale şi societăţii civile în lupta împotriva acestei realităţi nefericite, a precizat suveranul pontif.

Liderul de la Vatican a menţionat în timpul întâlnirii 3 probleme majore cu care se confruntă populaţiile din ţările africane: cuplurile care trăiesc în concubinaj, religiile africane tradiţionale care sunt incompatibile cu creştinismul şi tribalismul etnic.

Surse: LifeSiteNews.com, cisanewsafrica.com