Sfârşitul lumii între psihoză şi necredinţă

120

    Veştile despre sfârşitul lumii şi despre catastrofe naturale care vor distruge omenirea sau o vor supune la cazne grele apar periodic şi, mai ales, în momentele de criză.

    „Omenirea s-a temut întotdeauna de o mare catastrofă. Însă totul pleacă din mintea oamenilor care îşi găsesc diverse explicaţii la frica de puterea naturii. Veştile despre sfârşitul lumii le întâlnim încă din Antichitate, de la mitul potopului. Putem vorbi deja de un arhetip. În Antichitate, lumea se temea de potop, acum de cometă, de cutremur sau de explozii solare", a declarat Lucian Boia, profesor de istorie la Universitatea București.

    Declaraţia vine pe fondul unor ştiri de ultimă oră, despre explozii solare şi cutremure puternice. Exploziile solare, conform NASA, vor avea loc în 2013 şi vor expune Pământul unor radiaţii magnetice fără precedent. „Ştim că se apropie, dar nu ştim cât de rău va fi", a declarat Richard Fischer, director al diviziei de heliofizică din cadrul NASA. Furtuna solară ar putea avea consecinţe catastrofale, la nivel global, pentru sănătate, pentru serviciile de securitate şi pentru serviciile de urgenţă. Transportul aerian ar putea fi perturbat, iar sateliţii şi-ar putea înceta funcţionarea atunci când activitatea solară va atinge capacitatea maximă, notează romania-actualitati.ro.

    Presa românească a preluat ieri o informaţie din presa ucraineană, conform căreia în viitorul apropiat urmează să se producă un cutremur de mare magnitudine în zona Vrancea. „De mult timp nu au mai fost astfel de cutremure, iar ciclul lor de repetiţie se apropie de final, de aceea putem să ne aşteptăm, în principiu, că astfel de cutremure se vor resimţi şi pe teritoriul nostru. Seismele din zona Vrancea comportă un pericol major pentru clădirile foarte înalte din cauza vibraţiilor de înaltă frecvenţă", a declarat directorul adjunct al Institutului de Geofizică S.I. Subbotin, Aleksandr Kendzer.

    Seismologii români au negat faptul că s-ar aştepta cutremure mai mari de şase grade Richter în următoarea perioadă şi au spus că în zona Vrancea nu va avea loc un cutremur major înainte de 2021, notează Adevărul.

    Psihologii amintesc şi alte spaime ale omului modern, între care gripele aviară şi porcină, sindromul vacii nebune, E-urile din alimente, încălzirea globală sau diversele tipuri de cancer şi identifică în acestea semne ale unei culturi predominante – cultura spaimei.

    „Mijloacele de informare în masă contribuie din plin la consolidarea acestei spaime. Ne uităm la televizor şi vedem, spre exemplu, câţi oameni au murit la cutremurul din China, ce nenorociri au avut loc la inundaţiile din India. Toate acestea schimbă echilibrul dintre viaţă şi moarte şi înclină balanţa către moarte. Se creează la nivel social o stare de depresie şi pesimism", susţine psihologul Aurora Liiceanu.

    Aşa-numitul „mit al potopului" despre care vorbeşte profesorul Lucian Boia se bazează pe lunga istorie de predicţii ale sfârşitului lumii în urma unor războaie devastatoare, nucleare, ca urmare a impactului Pământului cu comete sau meteoriţi, datorită dezastrelor ecologice sau în urma unor invazii extraterestre. Profesorul Boia şi-a expus teza în cartea Sfârşitul lumii. O istorie fără sfârşit. Deşi documentează amănunţit lista apocalipselor anunţate şi eşuate, autorul nu aduce dovezi care să certifice faptul că potopul nu a avut loc.

    În schimb, Biblia descrie acest potop ca fiind o realitate, Iisus Christos însuşi comparând sfârşitul lumii cu acest potop (Evanghelia după Matei capitolul 24, versetele 37-39). De fapt, Iisus a anunţat mai dinainte că sfârşitul lumii este precedat de cutremure, războaie şi boli, dar nu a spus că va avea loc datorită acestora. Starea de depresie şi pesimism care apare la nivel social se datorează în bună parte unei perspective nebiblice asupra sfârşitului lumii.