„Anul Bibliei” – o iniţiativă de promovare a valorilor morale

42

Primarul unui mic oraș din Texas a declarat 2014 ca „Anul Bibliei". Anunţul primarului din orașul Flower Mound a fost făcut la o reuniune a Consiliului orașului, unde edilul a explicat că dorește ca prin acest demers să încurajeze cetăţenii orașului să citească întreaga Biblie pe parcursul întregului an.

 

Într-o declaraţie pentru postul local de televiziune KDFW, primarul Tom Hayden a afirmat că „moralitatea care a ajutat la construirea ţării noastre se bazează pe valorile care se găsesc în Biblie. Și, în timp ce ne uităm la probleme, ne îndepărtăm de aceste valori. În micul meu oraș vreau să îi încurajez pe oameni să se întoarcă la aceste valori."

 

Hayden a menţionat că a fost inspirat în parte de către o proclamaţie similară formulată în 1983 de către președintele Ronald Reagan, care, de asemenea, a declarat anul respectiv ca „Anul Bibliei". De altfel, Hayden l-a citat pe Reagan în timpul anunţul său și a indicat alţi președinţi care s-au remarcat prin susţinerea fundamentelor biblice ale naţiunii. „Vă rog să vă alăturaţi… în proclamarea 2014 ca anul Bibliei în Flower Mound, Texas, și să îi încurajăm pe toţi locuitorii să exploreze principiile și învăţăturile Bibliei", a spus în încheiere celor prezenţi.

 

Nu întâmplător primarul din Texas s-a raportat în cadrul discursului său la președintele Ronald Reagan, acesta fiind unul dintre liderii de la Casa Albă care a folosit cel mai mult retorica religioasă. Acest fapt este evidenţiat chiar cu ocazia declarării „Anului Bibliei", în discursul prezidenţial făcând referire și la alţi președinţi americani care au avut aceleași preocupări religioase. „Mulţi dintre cei mai importanţi lideri ai ţării noastre – printre ei, președinţii Washington, Jackson, Lincoln și Wilson – au recunoscut influenţa Bibliei asupra dezvoltării ţării noastre", a declarat Reagan cu acea ocazie. „Președintele Andrew Jackson s-a referit la Biblie ca nu mai puţin decât „stânca pe care republica noastră se odihnește", a continuat Ronald Reagan (discursul complet aici).

 

Proclamaţia din anul 1983 a mai fost urmată de alte iniţiative, nu întotdeauna de succes. Astfel, congresmanul american Paul Broun a introdus o rezoluţie în Congresul de la Washington prin care îi solicita președintelui Barack Obama să declare 2010 ca „Anul Bibliei", informează FoxNews. În plus, Broun, susţinut și de alţi parlamentari solicita și formularea unei proclamaţii care să le ceară cetăţenilor de toate religiile „să redescopere și să aplice mesajul de nepreţuit și veșnic al Sfintei Scripturi, care a influenţat și conturat profund Statele Unite și forma sa extraordinară de guvernare".

 

Mult mai de efect au fost însă iniţiativele regionale sau locale. Astfel, parlamentarii din Pennsylvania au adoptat în unanimitate o rezoluţie care a declarat, anul 2012, „Anul Bibliei". Rezoluţia a confirmat că Biblia nu numai că a fost o parte importantă a istoriei Americii, dar că în momente dificile, cum este cel din prezent, există o „necesitate naţională de a studia și aplica învăţăturile Sfintelor Scripturi".

 

Nici opoziţia faţă de asemenea demersuri nu a lipsit. Astfel, procurorul Christopher Conner a respins rezoluţia parlamentarilor pe motiv că aceasta promovează „exclusivismul și prozelitismul", constituind și „o risipă de resurse legislative". În justificarea deciziei sale, Conner a precizat că „aceste resurse ar trebui să fie mai bine utilizate în eforturi legislative semnificative în beneficiul tuturor cetăţenilor, indiferent de convingerile lor religioase".

 

Opiniile diferite cu privire la asemenea iniţiative sunt circumscrise, de fapt, unei divizări nu doar sociale, ci și geografice, a societăţii americane cu privire la atitudinea faţă de religie. Astfel, conform unui sondaj Gallup din 2012, deși circa 40% dintre americani se declară religioși, iar 32% afirmă că nu au nicio religie, aceștia nu sunt repartizaţi uniform. Cei mai religioși sunt locuitorii din statele sudice, regiune care descrie faimoasa „Centură a Bibliei" (Bible Belt), Mississippi și Utah fiind considerate ca cele mai religioase state americane. Eșecurile sau succesele iniţiativelor americanilor cu privire la anumite probleme religioase trebuie raportate și la aceste repere pentru a înţelege un demers ca acesta din Texas, un stat situat, de asemenea, în Bible Belt.

 

De asemenea, trebuie luat în considerare și specificul confesional atunci când se analizează succesul unor iniţiative cu specific religios. De exemplu, un „An al Bibliei" în spaţiul românesc nu a avut un caracter naţional, ci doar confesional (Biserica Catolică) sau regional ( Anul Bibliei de la Oradea). În privinţa ultimului eveniment, preotul reformat Palfi Jozsef, iniţiatorul proiectului, a declarat că „în Anul Bibliei, sper ca evenimentul să contribuie la întărirea coeziunii, a spiritualităţii comune, la înţelegerea și acceptarea reciprocă. Convingerea mea este că… avem nevoie de programe de acest fel, în care mai multe naţiuni, mai multe confesiuni, chiar religii se întâlnesc în jurul unei valori specifice și comune – Sfânta Scriptură."