Beneficiile majore ale renunţării la alcool timp de o lună

4140

O singură lună fără alcool poate aduce beneficii importante pentru sănătate, de la reducerea nivelului colesterolului și a greutăţii corporale până la îmbunătăţirea abilităţii de concentrare, arată un studiu britanic recent.

„Aceste rezultate arată că ar trebui să avem o lună fără alcool în fiecare an, poate de două ori pe an, iar acest lucru ar putea ajuta ficatul, chiar și în cazul celor care beau cu moderaţie. Poate reduce grăsimea de pe ficat, nivelul glucozei și al colesterolului și te poate ajuta chiar și să slăbești”, a declarat coordonatorul cercetării, prof. Rajiv Jalan, de la Institutul pentru Sănătate Digestivă și a Ficatului din cadrul Școlii Medicale University College London.

La experiment au participat 14 jurnaliști de la publicaţia New Scientist. Timp de cinci săptămâni, 10 dintre aceștia nu au consumat deloc alcool, iar ceilalţi patru nu au avut nicio restricţie în acest sens. Înainte de începerea experimentului, specialiștii de la Spitalul Royal Free au prelevat mostre de sânge de la toţi participanţii și au evaluat nivelul de grăsime de pe suprafaţa ficatului acestora. Totodată, voluntarii au răspuns unor întrebări legate de obiceiurile lor de consum de alcool și despre starea de sănătate.

Specialiștii au repetat analizele medicale după scurgerea celor cinci săptămâni, iar rezultatele au scos la iveală beneficiile majore de care s-au bucurat cei 10 jurnaliști care nu au consumat un strop de alcool în ultima lună. Grăsimea de pe suprafaţa ficatului a scăzut cu până la 15-20%. În timp, acumularea excesivă de grăsime pe ficat poate conduce la dezvoltarea fibrozei hepatice și mai apoi la ciroză, explică dr. Jalan pentru New Scientist.

De asemenea, experţii au observat o scădere a nivelului glicemiei cu circa 23 de procente în cazul acestui grup, lucru care sugerează că alcoolul ar putea fi un factor de risc important în apariţia diabetului de tip 2. Renunţarea la alcool timp de cinci săptămâni a condus, de asemenea, la diminuarea nivelului colesterolului cu 5%, dar și la o scădere a greutăţii corporale a participanţilor, de aproximativ 1,5 kilograme.

Beneficiile excluderii alcoolului timp de o lună s-au extins totodată asupra calităţii somnului, care a crescut cu circa 10 procente, dar și asupra abilităţii de concentrare, care s-a mărit cu 18%.

În urma experimentului însă, specialiștii nu pot spune cu exactitate cât durează beneficiile aduse în urma abstinenţei de la alcool.