Noua călăuză spirituală ortodoxă, criticată de presă

57

Biserica Ortodoxă Rusă a propus schiţa unui ghid spiritual, criticat de presă ca o călăuză din care pare că lipsește Dumnezeu.

Cu intenţia de a alcătui un set de „valori eterne: temelia identităţii ruse", proiectul a fost propus în cadrul conferinţei „Sistemul naţional de valori, o promisiune pentru prosperitatea Rusiei." Ghidul spiritual listează o serie de opt valori în ordinea importanţei lor în ochii bisericii: 1. Dreptatea, 2. Libertatea, 3. Solidaritatea, 4. Unitatea, 5. Auto-controlul și sacrificiul, 6. Patriotismul, 7. Bunăstarea și 8. Dragostea.

Agenţia Reuters, citând publicaţia Nezavisimaya Gazeta, remarcă lipsa lui Dumnezeu și a credinţei din lista celor 8 valori prezentate în această călăuză spirituală. În întreaga presă circulă titlul „Dumnezeu lipsește din noul ghid spiritual al Rusiei". Totuși reprezentantul bisericii, protopopul Vsevold Chaplin, a afirmat că cele 8 valori au fost definite de „înrădăcinarea în adevărul lui Dumnezeu și în experienţa de viaţă care, în ciuda tuturor conservărilor și modernizărilor, au rămas constante".

Co-autor al proiectului și șef al departamentului sinodal pentru relaţii externe ale bisericii, protopopul Chaplin a spus că speră ca acest proiect să umple „vidul de valori din societate". Iniţiativa este în stadiu de draft și va intra în dezbatere publică. Biserica a cerut sprijinul politicienilor și al societăţii civice.