Alimentele tip fast-food provoacă depresie

85

Nu e un secret că alimentele de tip fast-food sunt dăunătoare sănătăţii. Un nou studiu vine să arate că fast-foodul are efecte şi asupra psihicului.

Consumul hranei bogate în acizi graşi trans şi grăsimi saturate (ingrediente găsite din plin în alimentele tip fast-food) creşte riscul dezvoltării depresiei, potrivit unui studiu spaniol publicat miercuri în Statele Unite.

Studiul – care a monitrizat evoluţia a peste 12.000 de subiecţi, timp de şase ani – a descoperit că voluntarii care au consumat acizi graşi trans şi grăsimi saturate prezintă un risc de depresie cu 48% mai mare în comparaţie cu voluntarii care nu au consumat alimente ce conţin acele tipuri de grăsimi.

Cercetarea a fost efectuată pe un un grup de populaţie care consumă cantităţi relativ scăzute de acizi graşi trans – în medie doar 0,4% din totalul caloric al alimentelor ingerate, a declarat medicul Almudena Sanchez-Villegas, profesor la Universitatea Las Palmas de Gran Canaria din Spania, principalul autor al studiului. În SUA, cantitatea de acizi graşi trans din alimentaţia locuitorilor poate ajunge şi la 2,5%, crescând şi mai mult riscul de depresie.

Studiul a relevat şi că alimentele folosite în bucătăria mediteraneeană (ex. uleiul de măsline – bogat în acizi graşi mononesaturaţi, precum Omega-9) pot determina o scădere a riscului de declanşare a maladiilor mintale, relatează Mediafax.