Edinburgh 2010: Misiunea creştină în următorii 100 de ani

50

Conferinţa „Edinburgh 2010" începe azi, cu scopul de a oferi direcţii pentru misiunea creştină în secolul XXI, anunţă The Christian Post. Sute de lideri creştini din întreaga lume se adună, în Scoţia, la aniversarea unui secol de la prima conferinţă misionară internaţională (Edinburgh 1910). „Mărturisind pentru Christos, azi" este tema majoră a evenimentului.

   

    „Lumea noastră geme sub apăsarea violenţei şi a nedreptăţii, a sărăciei şi a lipsei de speranţă, a virusului HIV/SIDA şi a degradării ecologice. Totuşi, activitatea vindecătoare, reconciliantă, a lui Dumnezeu nu conteneşte. Iar oamenii lui Dumnezeu de aici, de acolo şi de oriunde sunt chemaţi să fie toţi parte a acestei misiuni", a declarat Ruth Padilla DeBorst, secretar general al Latin American Theological Fraternity, subliniind importanţa şi scopul conferinţei de la Edinburgh.

    Reprezentanţi ai bisericilor tradiţionale, protestante și neoprotestante, creştini independenţi şi nu numai, se vor reuni la Edinburgh. Vor veni peste 300 de delegaţi, din peste 60 de ţări şi 50 de denominaţiuni. În ultima zi a conferinţei, sunt aşteptaţi 900 de vizitatori, lideri locali şi din alte ţări.

    Participanţii la conferinţă îşi propun să dezbată subiecte importante pentru lumea creştină: fundamentele misiunii creştine, misiunea creştină printre alte religii, misiunea şi puterea, misiunea creştină în lume, forme de angajament misionar, formarea şi educaţia teologică , comunitatea creştină în contextul contemporan, misiunea şi unitatea, spiritualitatea misionară, relaţia dintre misiunea creştină şi postmodernism. Delegaţii vor discuta despre noi posibilităţi şi oportunităţi de a împlini misiunea creştină de răspândire a Evangheliei „până la marginile lumii".

    Vor participa la conferinţă reprezentanţi ai Consiliului Mondial al Misiunii, Alianţei Evanghelice Internaţionale, Comitetului Laussane pentru Evanghelizarea Mondială, Societăţii Penticostale din Asia şi Consiliului Mondial al Bisericilor. Conferinţa „Edinburgh 2010" se desfăşoară între 2 şi 6 iunie.

    Conferinţa din 1910 a fost considerată începutul mişcării ecumenice protestante moderne, la data aceea participând peste 1.200 de reprezentanţi ai bisericilor protestante, reuniţi pentru a gândi o strategie misionară pentru întreaga lume. „Edinburgh 1910 este cea mai notabilă întâlnire în interesul extinderii mondiale a creştinismului, care a avut loc vreodată, nu doar în analele misiunii creştine, ci şi din analele creştinismului", spunea, la data aceea, John R. Mott, unul dintre liderii conferinţei.