5 domenii în care Iisus a revoluţionat lumea

1631

Jeroslav Pelikan, profesor la Universitatea Yale, a spus despre Iisus Christos că acesta a fost un personaj important al culturii occidentale timp de 20 de secole. Astfel, dacă cineva ar încerca să-L scoată pe Iisus din istorie, Acesta ar atrage ca un super-magnet toate lucrurile care I se datorează şi nu ar mai rămâne nimic din istorie.

Între numeroasele contribuţii pe care le-a avut Iisus în istorie, se numără cinci domenii care au fost revoluţionate de existenţa Sa.

1. Atitudinea faţă de copii.

În cultura vremii, copiii nu contau şi adeseori erau vânduţi ca sclavi.

Atitudinea lui Iisus a încurajat protejarea lor, ceea ce a determinat apariţia orfelinatelor şi căminelor de copii. Această atitudine face şi subiectul unei cărţi a teologului norvegian Bakke, care a realizat şi un studiu cu privire la impactul atitudinii lui Iisus faţă de copii. Cartea se numeşte „Atunci când copiii au devenit cunoscuţi: Naşterea copilăriei în creştinismul timpuriu”.

2. Educaţia

Dorinţa de cunoaştere şi studiu a dus la apariţia universităţilor, între care cele mai prestigioase şi vechi din Europa, precum Cambridge, Oxford şi Harvard. Acestea au fost întemeiate pe principii biblice creştine, în special pe ideea că omul este creaţia lui Dumnezeu şi trebuie să fie educat şi să aibă o imagine bună.

3. Compasiunea pentru cei bolnavi şi săraci

Apropierea lui Iisus de oamenii consideraţi necuraţi (bolnavi chiar de lepră) a determinat apariţia spitalelor moderne, multe dintre ele păstrând tradiţia de ajutorare creştină prin numele de sfinţi pe care le poartă.

 4. Umilinţa

Până la Iisus, umilinţa nu era una dintre calităţile care erau admirate sau apreciate. Însuşi împăratul Cicero scrie că rangul trebuie păstrat, adică mândria descendenţei. Însă după moartea şi crucificarea lui Iisus, umilinţa a devenit o calitate dorită de creştinii care vor să trăiască asemenea Mântuitorului lor.

5. Iertarea

Atitudinile ce se manifestau cu precădere în perioada antică foarte sângeroasă erau bunătatea faţă de prieteni şi răzbunarea faţă de duşmani. Mesajul venit din partea Galileanului era tocmai opus. El îndemna la iubirea duşmanilor, principiu care a inspirat ulterior pe mulţi scriitori.