Fetele de la Pussy Riot, condamnate la doi ani de închisoare

22

Vineri s-a dat verdictul în cazul Pussy Riot, care a scandalizat Europa şi a ajuns până în America. Judecătoarea Maria Sirova nu s-a lăsat înduplecată de proteste şi nici de susţinerea unor nume precum Madonna, Sting, Paul McCartney şi alţi artişti care au cerut eliberarea fetelor şi a stabilit pedeapsa la doi ani de închisoare.

Nadejda Tolokonnikova, Ekaterina Samuţevici şi Maria Alehina au fost condamnate pentru huliganism şi incitare la ură religioasă, după ce în februarie, au interpretat o „rugăciune punk" în catedrala Mântuitorului Iisus din Moscova, cerând Sfintei Fecioare să „îl scoată pe Putin" din Biserica Ortodoxă Rusă. Protestul fetelor a venit ca reacţie la susţinerea făţişă a Patriarhului Kiril pentru Putin, când acesta candida la preşedinţie.

Judecătoarea a reluat depoziţia procurorilor şi a pus accent pe caracterul de „sacrilegiu" al faptei comise de Pussy Riot şi pe „ura lor faţă de religie", conform Mediafax.

Deşi au primit o pedeapsă mai scurtă cu un an decât ceruseră avocaţii acuzării, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a transmis printr-un comunicat de presă că sentinţa este disproporţionată în raport cu faptele, luând în considerare standardele Consiliului.

Poziţia sa este susţinută de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care a declarat că deşi mulţi ar susţine că grupul Pussy Riot ar fi putut alege un loc mai potrivit în care să îşi exprime opiniile, „sentinţa, la fel ca şi durata şi condiţiile detenţiei de dinainte de proces, pare aspră în raport cu natura delictului comis într-un stat laic, membru al Consiliului Europei şi parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului".

Un protestatar din faţa tribunalului a declarat pentru Reuters că fetele „sunt în închisoare din cauza răzbunării personale a lui Putin. Verdictul a fost scris de Vladimir Putin," a spus Alexei Navalny.