Un miliard de morţi în acest secol din cauza fumatului

255

Un studiu internaţional ce a analizat fumatul în ţările lumii a arătat că este nevoie ca autorităţile din ţările sărace şi cu PIB mediu să schimbe urgent politica privitoare la tutun.

Astfel, studiul arată că, în lipsa unor măsuri care să schimbe tendinţa actuală, în acest secol vor muri prematur peste un miliard de persoane. Secolul trecut au murit din cauza bolilor asociate fumatului de 10 ori mai puţine persoane decât se estimează în acest secol, adic[ 100 de milioane de persoane.

Potrivit studiului, 49% dintre bărbaţi şi 11% dintre femeile din ţările analizate fumează. Deşi procentul de femei fumătoare este mai mic, ele încep să fumeze de la aceeaşi vârstă cu bărbaţii, adică în jurul vârstei de 17 ani.

Tutunul este consumat în mai multe moduri (mestecat, fumat în pipă, rulat manual), dar cei mai mulţi consumatori (64%) cumpără ţigări produse de marile companii. Ţara cu cei mai mulţi fumători este China, cu 301 milioane de persoane (adică un procent de 52,9%). Pe locul al doilea este India (cu 274 milioane, adică 47.9% de fumători).

Între ţările în care cele mai multe persoane s-au lăsat de fumat se numără SUA, Marea Britanie, Brazilia şi Uruguay, unde există cele mai multe şi aspre reglementări.

Studiul a analizat 3 miliarde de persoane din 14 ţări cu PIB mic şi mediu (Bangladesh, Brazilia, China, Egipt, India, Mexic, Filipine, Polonia, Rusia, Tailanda, Turcia, Ucraina, Uruguay şi Vietnam). Aceste date au fost comparate cu datele din SUA şi Marea Britanie. Studiul a fost făcut între 2008 şi 2010.