Sicriul fratelui lui Iisus ar putea fi autentic, dar nu există suficiente dovezi

51

Acesta este verdictul pe care o instanţă din Ierusalim l-a dat în cazul lui Oded Golan, proprietarului presupusului osuar al fratelui lui Iisus. Acesta a fost acuzat că ar fi falsificat inscripţia.

Instanţa din Ierusalim l-a achitat pe Oded Golan, după un proces ce a durat şapte ani, spunând că nu există suficiente dovezi nici pentru a demonstra autenticitatea sicriului vechi de 2.000 de ani, nici pentru a o contesta. În schimb, Golan a fost găsit vinovat de alte patru infracţiuni, cum ar fi deţinerea unor antichităţi furate şi vânzarea lor fără licenţă.

Pe osuarul de calcar în care se crede că a fost înmormântat Iacov, fratele lui Iisus Christos, este încrustată următoarea inscripţie în aramaică: „Iacov, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus". Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi, ce consideră că cele mai importante antichităţi pe care le deţine Golan ar fi falsificate, a declarat că procesul nu a făcut decât să demonstreze limitele ştiinţei în cazul demascării unor falsuri.

În afară de controversa legată de proprietarul osuarului, profesorul Yuval Goren de la Universitatea din Tel Aviv a recunoscut că osuarul este original. Problemele aduse în timpul procesului nu au reuşit însă să clarifice dacă numele Iisus, Iosif şi Iacov aparţin celor din familia lui Iisus Christos, fiind nume folosite adeseori în perioada secolului I d. Hr.