Premieră: primul transplant de vene create în laborator

347

Doctorii au reuşit, cu succes, să realizeze un transplant de vene, pe care le-au făcut în laborator, cu ajutorul celulelor stem de la pacientul bolnav şi al unei vene de la un pacient decedat.

Procedura a început în laborator, unde vena de la pacientul decedat a fost curăţată de toate celulele donatorului. Apoi, tubul propriu-zis a fost acoperit de milioane de celule, obţinute de la pacienta de 10 ani, celule ce au fost prelevate din măduvă osoasă.

Cazul a fost prezentat pe larg astăzi, în revista medicală Lancet. Deşi este o inovaţie în ingineria ţesuturilor şi medicii consideră că este un pas important în realizarea de organe personalizate pentru pacienţii care, altfel, ar trebui să fie supuşi unui transplant, procedura nu este lipsită de dezavantaje.

În primul rând, procedura a fost urmată de o nouă intervenţie, din cauza presiunii scăzute a sângelui în acea zonă. Intervenţia în sine a costat între 6.000 şi 10.000 de dolari, ceea ce face ca medicii să fie rezervaţi în ceea ce priveşte posibilitatea de a ajuta, pentru moment, prea mulţi pacienţi.

Alţi specialişti citaţi de USA Today sunt rezervaţi, afirmând că un pacient care beneficiază de o inovaţie de acest fel trebuie urmărit toată viaţa, aşadar este prea devreme ca medicii să se pronunţe cu privire la un succes, atâta timp cât mai pot apărea complicaţii şi efecte secundare.