Baptiștii renunţă la cărţile care descriu Raiul

1915

Una dintre cele mai mari lanţuri de cărţi creștine, LifeWay Christian Resources, a anunţat că nu va mai vinde testimoniale despre Rai și a retras atât din magazine, cât și de pe site-ul oficial aceste tipuri de cărţi.

Piaţa acestui tip de cărţi este extrem de mare și pe cât este de problematică, pe atât este de profitabilă. 90 de minute în Rai, o carte scrisă în 2004 de către un pastor baptist care ar fi vizitat Raiul după un accident de mașină, s-a vândut în 6,5 milioane de exemplare, iar povestea urmează să fie ecranizată anul acesta. Ecranizarea cărţii Raiul există cu adevărat a încasat anul trecut 100 de milioane de dolari la Box Office, conform Slate.

Decizia Lifeway, care aparţine de Biserica Baptistă de Sud, cea mai mare confesiune protestantă din Statele Unite, are la bază o hotărâre din 2014 care condamnă cărţile și filmele ce încearcă să descrie Raiul „dintr-o perspectivă subiectivă, o experienţă personală sau prin testimoniale ce nu pot fi coroborate”, precizând că Biblia este o sursă suficientă în ce privește viaţa de după moarte.

Mișcarea este una târzie. Pentru câţiva ani buni, LifeWay a vândut cartea Băiatul care s-a întors din Rai în ciuda faptului că mama acestuia a cerut întreruperea publicării și oprirea comercializării ei. Cartea vorbeşte despre îngeri, despre Iisus, despre Satana, Rai și viaţa de dincolo, în general, din perspectiva lui Alex Malarkey, care în copilărie a fost implicat, împreună cu tatăl lui, într-un accident foarte grav, în urma căruia avea să rămână tetraplegic. Timp de aproape două luni, a fost în comă, din care a ieșit miraculos. La 17 ani, băiatul a recunoscut că totul a fost o minciună spusă pentru a căpăta atenţie.

Citind Biblia, el a ajuns la concluzia că aceasta este „singurul izvor de adevăr”, că este „suficientă” și că „orice altceva scris de om nu poate fi infailibil”. Acestea sunt concluziile băiatului care spunea: „Nu am murit. Nu am fost în Rai” în timp ce cartea sa devenea bestseller.

Niciun articol de afișat